Slobodno vreme > Posna jela

PASTRMKA IZ RERNE Savršeno sočna riba sa aromatičnom marinadom

Dodavanjem prave marinade, pastrmka postaje pravo kulinarsko remek-delo

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

16/12/2024 > 07:14

podeli vest:

PASTRMKA IZ RERNE Savršeno sočna riba sa aromatičnom marinadom
Foto: Freepik.com


Pastrmka je izuzetno ukusna i hranljiva riba koja se jednostavno priprema, a pečenje u rerni čini je idealnim izborom za zdrav obrok. Dodavanjem prave marinade, pastrmka postaje pravo kulinarsko remek-delo, a miris koji se širi kućom tokom pečenja neodoljiv je poziv na uživanje. Evo recepta koji će vam pomoći da napravite savršenu pastrmku u rerni.

Sastojci:

2 sveže pastrmke (očišćene)
3 kašike maslinovog ulja
1 limun (sok i kolutovi)
3 čena belog luka (sitno seckana)
Sveže začinsko bilje: peršun, ruzmarin i majčina dušica
So i biber po ukusu
1 kašičica meda ili javorovog sirupa (opciono, za blagu slatkastu notu)

Priprema:

Pripremite ribu:
Operite pastrmke pod mlazom hladne vode i osušite papirnim ubrusom. Na obe strane ribe napravite blage zaseke nožem kako bi marinada bolje prodrla u meso.

Napravite marinadu:
U manjoj posudi pomešajte maslinovo ulje, sok od limuna, seckani beli luk, so, biber i po želji kašičicu meda ili javorovog sirupa. Dodajte sitno seckano začinsko bilje i sve dobro izmešajte.

Mariniranje:
Ribu prelijte marinadom, pazeći da marinada uđe u zaseke i unutrašnjost pastrmke. Ostavite je da odstoji 20–30 minuta kako bi upila arome.

Priprema za pečenje:
Zagrejte rernu na 200°C. Pastrmke postavite na pleh obložen papirom za pečenje. Unutrašnjost ribe napunite kolutovima limuna i dodatnim biljem za bogatiji ukus.

Pečenje:
Pecite ribu u zagrejanoj rerni oko 20–25 minuta, dok kožica ne postane hrskava, a meso sočno i mekano. Na pola pečenja, prelijte ribu sopstvenim sokovima iz pleha kako bi ostala sočna.

Serviranje:
Pastrmku poslužite uz kuvani krompir, grilovano povrće ili salatu po izboru. Dodajte preostale sokove iz pleha kao preljev za dodatnu sočnost i aromu.

Saveti za najbolji rezultat:

Ako želite intenzivniji ukus, pastrmku možete marinirati i do 2 sata u frižideru.
Za još hrskaviju koricu, pred kraj pečenja uključite funkciju grila u rerni.
Po želji, dodajte kapare ili masline kao dodatak za specifičnu aromu.

Ovaj recept za pastrmku iz rerne jednostavan je za pripremu, a rezultat je obrok bogat hranljivim sastojcima i neodoljivog ukusa. Idealno za ljubitelje zdrave i ukusne hrane!

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar