KAKO SE PRIPREMA POHOVANA RIBA U PIVU Hrskava i sočna, osvaja ukusom
Pivo daje testu posebnu hrskavost i bogat ukus, a ovaj recept je jednostavan i brz za pripremu
17.12.2024
Posna jelaUkoliko tražite savršen recept za prebranac koji će oduševiti vaše goste, evo kako da ga pripremite korak po korak
podeli vest:
Slava Sveti Nikola, koja okuplja porodice širom Srbije, donosi bogatstvo posnih specijaliteta na trpezu. Jedno od omiljenih jela koje se priprema za ovu priliku jeste prebranac – ukusno i zasitno jelo od pasulja koje odiše domaćom tradicijom. Ukoliko tražite savršen recept za prebranac koji će oduševiti vaše goste, evo kako da ga pripremite korak po korak.
Sastojci za posni prebranac
500 g belog pasulja (tetovac ili slična sorta)
3 glavice crnog luka
2 čena belog luka
2 lovorova lista
1 kašičica mlevene paprike (može i ljuta po ukusu)
50 ml ulja
So i biber po ukusu
1 kašika brašna (za gustinu, opciono)
Peršun (za dekoraciju, opciono)
Pivo daje testu posebnu hrskavost i bogat ukus, a ovaj recept je jednostavan i brz za pripremu
17.12.2024
Posna jelaPrilagodite ih svom ukusu i unesite toplinu i kreativnost u pripremu ove značajne proslave
16.12.2024
Posna jelaPriprema:
1. Priprema pasulja
Pasulj dobro operite pod mlazom hladne vode i ostavite ga da odstoji u vodi nekoliko sati, idealno preko noći.
Sutradan, vodu izbacite, nalijte svežom i stavite pasulj da se kuva. Kada proključa, bacite prvu vodu, nalijte drugu i nastavite kuvanje.
Dodajte lovorov list u vodu i kuvajte dok pasulj ne omekša (ali ne sme da se prekuva). Ocedite ga, ali sačuvajte malo vode u kojoj se kuvao.
2. Priprema luka
Crni luk sitno iseckajte, a beli luk zgnječite ili sitno naseckajte.
Na zagrejanom ulju dinstajte luk na tihoj vatri dok ne postane staklast. Dodajte beli luk i mlevenu papriku, pa nastavite mešanje još minut.
Po želji, dodajte kašiku brašna kako biste dobili gušću teksturu, ali ovo nije obavezno.
3. Kombinovanje pasulja i luka
U dubokoj posudi pomešajte kuvani pasulj i proprženi luk. Dodajte so, biber i malo vode u kojoj se pasulj kuvao kako bi smesa bila sočna.
Smesu ravnomerno rasporedite u vatrostalnu posudu ili pleh.
4. Pečenje prebranca
Zagrejte rernu na 200°C.
Stavite prebranac u rernu i pecite oko 30-40 minuta, dok jelo ne dobije zlatno-smeđu koricu.
Dodavanjem prave marinade, pastrmka postaje pravo kulinarsko remek-delo
16.12.2024
Posna jelaBilo da je pripremate za porodični ručak ili prazničnu trpezu, garantujemo da će svi uživati
13.12.2024
Posna jelaServiranje
Posni prebranac možete poslužiti kao glavno jelo ili prilog uz ribu i salate na slavskom stolu. Pre serviranja, ukrasite ga svežim peršunom za dodatni vizuelni efekat. Ovo tradicionalno jelo ne samo da je ukusno već i simbolično – podseća na jednostavnost i bogatstvo naše tradicije.
Saveti za savršen prebranac
Odabir pasulja: Sorte poput tetovca idealne su za prebranac jer su mesnate i dobro zadržavaju oblik tokom kuvanja.
Začini: Mlevena paprika je ključni začin, ali po želji možete dodati i sušeni bosiljak ili ljutu papriku za bogatiji ukus.
Pecite do savršenstva: Prebranac je najukusniji kada dobije blagu koricu, ali pazite da ne izgubi sočnost.
Prebranac je neizostavan deo slavske trpeze za Svetog Nikolu, jer spaja jednostavne sastojke u bogatstvo ukusa koje vole svi generacije. Pripremite ga s ljubavlju i neka u vašem domu vlada topla praznična atmosfera! Prijatno!
BONUS VIDEO:
Ona je tradicija i uživanje u svakom zalogaju
12.12.2024
Posna jelaIdealan je za hladne zimske dane kada tražite nešto što greje dušu i telo. Uživajte!
11.12.2024
Posna jelaOvaj jednostavan recept zahteva minimalne sastojke, a rezultat je preukusan obrok za celu porodicu
10.12.2024
Posna jelaUživajte u svakom zalogaju ovog jednostavnog i ukusnog recepta
06.12.2024
Posna jela
Ostavite komentar