Slobodno vreme > Posna jela

PREBRANAC ZA SLAVU Tradicionalno jelo koje krasi trpezu za Svetog Nikolu

Ukoliko tražite savršen recept za prebranac koji će oduševiti vaše goste, evo kako da ga pripremite korak po korak

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

18/12/2024 > 07:13

podeli vest:

PREBRANAC ZA SLAVU Tradicionalno jelo koje krasi trpezu za Svetog Nikolu
Foto: Shutterstock


Slava Sveti Nikola, koja okuplja porodice širom Srbije, donosi bogatstvo posnih specijaliteta na trpezu. Jedno od omiljenih jela koje se priprema za ovu priliku jeste prebranac – ukusno i zasitno jelo od pasulja koje odiše domaćom tradicijom. Ukoliko tražite savršen recept za prebranac koji će oduševiti vaše goste, evo kako da ga pripremite korak po korak.

Sastojci za posni prebranac

500 g belog pasulja (tetovac ili slična sorta)
3 glavice crnog luka
2 čena belog luka
2 lovorova lista
1 kašičica mlevene paprike (može i ljuta po ukusu)
50 ml ulja
So i biber po ukusu
1 kašika brašna (za gustinu, opciono)
Peršun (za dekoraciju, opciono)

Priprema:
1. Priprema pasulja

Pasulj dobro operite pod mlazom hladne vode i ostavite ga da odstoji u vodi nekoliko sati, idealno preko noći.
Sutradan, vodu izbacite, nalijte svežom i stavite pasulj da se kuva. Kada proključa, bacite prvu vodu, nalijte drugu i nastavite kuvanje.
Dodajte lovorov list u vodu i kuvajte dok pasulj ne omekša (ali ne sme da se prekuva). Ocedite ga, ali sačuvajte malo vode u kojoj se kuvao.

2. Priprema luka

Crni luk sitno iseckajte, a beli luk zgnječite ili sitno naseckajte.
Na zagrejanom ulju dinstajte luk na tihoj vatri dok ne postane staklast. Dodajte beli luk i mlevenu papriku, pa nastavite mešanje još minut.
Po želji, dodajte kašiku brašna kako biste dobili gušću teksturu, ali ovo nije obavezno.

3. Kombinovanje pasulja i luka

U dubokoj posudi pomešajte kuvani pasulj i proprženi luk. Dodajte so, biber i malo vode u kojoj se pasulj kuvao kako bi smesa bila sočna.
Smesu ravnomerno rasporedite u vatrostalnu posudu ili pleh.

4. Pečenje prebranca

Zagrejte rernu na 200°C.
Stavite prebranac u rernu i pecite oko 30-40 minuta, dok jelo ne dobije zlatno-smeđu koricu.

Serviranje

Posni prebranac možete poslužiti kao glavno jelo ili prilog uz ribu i salate na slavskom stolu. Pre serviranja, ukrasite ga svežim peršunom za dodatni vizuelni efekat. Ovo tradicionalno jelo ne samo da je ukusno već i simbolično – podseća na jednostavnost i bogatstvo naše tradicije.

Saveti za savršen prebranac

Odabir pasulja: Sorte poput tetovca idealne su za prebranac jer su mesnate i dobro zadržavaju oblik tokom kuvanja.
Začini: Mlevena paprika je ključni začin, ali po želji možete dodati i sušeni bosiljak ili ljutu papriku za bogatiji ukus.
Pecite do savršenstva: Prebranac je najukusniji kada dobije blagu koricu, ali pazite da ne izgubi sočnost.

Prebranac je neizostavan deo slavske trpeze za Svetog Nikolu, jer spaja jednostavne sastojke u bogatstvo ukusa koje vole svi generacije. Pripremite ga s ljubavlju i neka u vašem domu vlada topla praznična atmosfera! Prijatno!

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar