Slobodno vreme > Posna jela

KAKO SE PRIPREMA POHOVANA RIBA U PIVU Hrskava i sočna, osvaja ukusom

Pivo daje testu posebnu hrskavost i bogat ukus, a ovaj recept je jednostavan i brz za pripremu

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

17/12/2024 > 07:35

podeli vest:

KAKO SE PRIPREMA POHOVANA RIBA U PIVU  Hrskava i sočna, osvaja ukusom
Foto: Freepik.com


Pohovana riba je nezaobilazan deo mnogih trpeza, posebno u vreme posta ili prazničnih večera. Ako želite da je pripremite na malo drugačiji i još ukusniji način, isprobajte recept za pohovanu ribu u pivskom testu. Pivo daje testu posebnu hrskavost i bogat ukus, a ovaj recept je jednostavan i brz za pripremu.

Sastojci:

500 g fileta ribe (oslić, pastrmka, štuka ili riba po izboru)
200 ml piva
150 g brašna
2 jaja
So i biber po ukusu
Prstohvat praška za pecivo (opciono, za dodatnu hrskavost)
Ulje za prženje
Limun za dekoraciju

Priprema:

1. Priprema ribe
Filete ribe dobro operite pod mlazom hladne vode, posušite ih papirnim ubrusom i posolite sa svih strana. Dodajte malo bibera za aromu.

2. Priprema pivskog testa
U veću činiju sipajte brašno i dodajte prstohvat soli. Razbijte jaja i dodajte ih u smesu, zatim sipajte hladno pivo postepeno, uz neprestano mešanje žicom ili mikserom. Mešajte dok ne dobijete glatko testo bez grudvica, gustoće poput smese za palačinke. Ako želite dodatnu hrskavost, dodajte prstohvat praška za pecivo.

3. Pohovanje
U dubljem tiganju ili šerpi zagrejte ulje na srednjoj vatri. Ulje treba da bude dobro zagrejano kako bi riba bila ravnomerno pržena i hrskava. Svaki filet ribe uvaljajte u pripremljeno pivsko testo tako da bude potpuno prekriven. Zatim ih pažljivo spuštajte u vrelo ulje.

Pržite filete nekoliko minuta sa obe strane, dok ne dobiju zlatno-žutu boju. Izvadite ih i stavite na papirni ubrus kako bi se upio višak masnoće.

4. Posluživanje
Ribu poslužite toplu, uz kriške limuna koje možete iscediti po pohovanim filetima. Kao prilog možete dodati krompir pire, pomfrit ili laganu salatu od svežeg povrća.

Saveti za savršen rezultat:

Pivo koje koristite treba da bude hladno – to doprinosi hrskavosti testa.
Ako želite bogatiji ukus, u testo možete dodati malo belog luka u prahu ili začinskog bilja poput peršuna.
Za najbolji rezultat, pržite ribu u dubljem ulju i vodite računa da ne pretrpavate tiganj kako bi svaki komad bio ravnomerno pržen.

Pohovana riba u pivskom testu je prava gurmanska poslastica koja se brzo priprema i oduševljava svojom hrskavom koricom i sočnom unutrašnjošću. Idealna je za porodične obroke ili praznične trpeze, a jednostavan recept omogućava da je pripremite bez previše muke. Prijatno!

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar