Slobodno vreme > Posna jela

KOMPLETAN MENI ZA BADNJE VEČE Evo šta sve možete spremiti da to bude domaćinska gozba

Posna trpeza ima posebno mesto u ovom prazniku, a pravi odabir jela može je učiniti nezaboravnom

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

03/01/2025 > 12:49

podeli vest:

KOMPLETAN MENI ZA BADNJE VEČE Evo šta sve možete spremiti da to bude domaćinska gozba
Foto: Shutterstock


Badnje veče je noć posvećena tradiciji, porodičnom okupljanju i mirisu domaće kuhinje. Posna trpeza ima posebno mesto u ovom prazniku, a pravi odabir jela može je učiniti nezaboravnom. Donosimo vam kompletan meni za Badnje veče koji uključuje riblju čorbu, posnu rusku salatu, ribu, bundevaru, pitu od jabuka i slatki kolač sa šljivama.

Riblja čorba: Klasičan početak

Shutterstock

Sastojci:

1 kg sveže ribe (šaran ili pastrmka)
2 glavice crnog luka
2 šargarepe
1 koren peršuna
2 čena belog luka
1 kašika aleve paprike
So, biber, i lovorov list po ukusu

Priprema:

Očistite ribu, isecite na komade i stavite u lonac s vodom, crnim lukom, šargarepom, korenom peršuna i lovorovim listom.
Kuvajte na srednjoj vatri dok riba ne omekša, pa izvadite ribu i povrće.
Povrće ispasirajte, vratite u supu i dodajte alevu papriku.
Ribu očistite od kostiju, pa komade mesa vratite u čorbu. Posolite, pobiberite i poslužite.

Posna ruska salata

Sastojci:

3 krompira
2 šargarepe
1 šolja graška (kuvanog ili iz konzerve)
2 kisela krastavca
150 g posnog majoneza
Sok od pola limuna
So i biber po ukusu

Priprema:

Skuvajte krompir i šargarepu, pa ih iseckajte na kockice.
Dodajte grašak i sitno seckane kisele krastavce.
Pomešajte povrće s majonezom i limunovim sokom, začinite po ukusu i dobro promešajte.

Glavno jelo: Pasulj prebranac

Freepik.com

Sastojci:

500 g belog pasulja
3 glavice crnog luka
1 veća šargarepa
3 čena belog luka
1 kašika aleve paprike
100 ml maslinovog ulja
So, biber, i lovorov list po ukusu

Priprema:

Pasulj potopite u vodi i ostavite preko noći. Sutradan ga skuvajte s lovorovim listom dok ne omekša.
Na maslinovom ulju propržite seckani crni i beli luk, dodajte šargarepu i alevu papriku.
U vatrostalnu posudu stavite red pasulja, zatim red preprženog povrća, i tako naizmenično.
Prelijte vodom u kojoj se kuvao pasulj, pa pecite u rerni na 200°C oko 40 minuta.

Riba 

Shutterstock

Sastojci:

1 kg šarana ili pastrmke
3 čena belog luka
Sok od jednog limuna
Maslinovo ulje
So, biber i ruzmarin po ukusu

Priprema:

Ribu očistite i isecite na filete. Premažite je limunovim sokom, posolite, pobiberite i pospite seckanim belim lukom.
Prelijte maslinovim uljem, dodajte ruzmarin i pecite u rerni na 200°C oko 30 minuta.

Pita bundevara: Miris tradicije

Sastojci:

500 g kora za pitu
1 kg rendane bundeve
100 g šećera
1 kašičica cimeta
100 ml ulja

Priprema:

Bundevu izrendajte i pomešajte sa šećerom i cimetom.
Kore premažite uljem, stavite fil od bundeve i uvijte u rolat.
Pecite u rerni na 180°C dok ne porumeni. Po želji, pospite prah šećerom.

Pita od jabuka: Klasičan desert

Shutterstock

Sastojci:

500 g kora za pitu
1 kg rendanih jabuka
100 g šećera
1 kašičica cimeta
100 g oraha (opciono)
100 ml ulja

Priprema:

Jabuke izrendajte i pomešajte sa šećerom, cimetom i orasima.
Kore premažite uljem, stavite fil od jabuka i uvijte u rolat.
Pecite u rerni na 180°C dok ne porumeni.

Kolač sa šljivama

Sastojci:

300 g suvih šljiva
200 g mlevenih oraha
150 g posnog keksa
100 ml soka od narandže
3 kašike meda

Priprema:

Suve šljive iseckajte na sitne komade i pomešajte s mlevenim orasima i keksom.
Dodajte med i sok od narandže, pa mesite dok ne dobijete kompaktnu smesu.
Oblikujte kolačiće ili rolat i ostavite da se stegnu u frižideru.

Shutterstock

Ova trpeza za Badnje veče donosi spoj tradicionalnih ukusa i savremenih nota, čineći prazničnu večeru posebnim doživljajem. Uživajte u pripremi i zajedničkim trenucima sa porodicom, jer su to pravi ukrasi Badnje večeri. Prijatno i srećni praznici! 

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar