STAVITE VOLJENIMA POKLONE POD SLAMU Ideje za darove koji će obradovati celu porodicu!
Znamo da je najteže odabrati darove za voljene, zato smo tu da vam pomognemo u odabiru
03.01.2025
MozaikPosna trpeza ima posebno mesto u ovom prazniku, a pravi odabir jela može je učiniti nezaboravnom
podeli vest:
Badnje veče je noć posvećena tradiciji, porodičnom okupljanju i mirisu domaće kuhinje. Posna trpeza ima posebno mesto u ovom prazniku, a pravi odabir jela može je učiniti nezaboravnom. Donosimo vam kompletan meni za Badnje veče koji uključuje riblju čorbu, posnu rusku salatu, ribu, bundevaru, pitu od jabuka i slatki kolač sa šljivama.
Riblja čorba: Klasičan početak
Sastojci:
1 kg sveže ribe (šaran ili pastrmka)
2 glavice crnog luka
2 šargarepe
1 koren peršuna
2 čena belog luka
1 kašika aleve paprike
So, biber, i lovorov list po ukusu
Priprema:
Očistite ribu, isecite na komade i stavite u lonac s vodom, crnim lukom, šargarepom, korenom peršuna i lovorovim listom.
Kuvajte na srednjoj vatri dok riba ne omekša, pa izvadite ribu i povrće.
Povrće ispasirajte, vratite u supu i dodajte alevu papriku.
Ribu očistite od kostiju, pa komade mesa vratite u čorbu. Posolite, pobiberite i poslužite.
Znamo da je najteže odabrati darove za voljene, zato smo tu da vam pomognemo u odabiru
03.01.2025
MozaikProdavnice, pijace i ulice već su preplavljene ljudima koji u žurbi završavaju kupovinu i organizaciju
03.01.2025
MozaikPosna ruska salata
Sastojci:
3 krompira
2 šargarepe
1 šolja graška (kuvanog ili iz konzerve)
2 kisela krastavca
150 g posnog majoneza
Sok od pola limuna
So i biber po ukusu
Priprema:
Skuvajte krompir i šargarepu, pa ih iseckajte na kockice.
Dodajte grašak i sitno seckane kisele krastavce.
Pomešajte povrće s majonezom i limunovim sokom, začinite po ukusu i dobro promešajte.
Glavno jelo: Pasulj prebranac
Sastojci:
500 g belog pasulja
3 glavice crnog luka
1 veća šargarepa
3 čena belog luka
1 kašika aleve paprike
100 ml maslinovog ulja
So, biber, i lovorov list po ukusu
Priprema:
Pasulj potopite u vodi i ostavite preko noći. Sutradan ga skuvajte s lovorovim listom dok ne omekša.
Na maslinovom ulju propržite seckani crni i beli luk, dodajte šargarepu i alevu papriku.
U vatrostalnu posudu stavite red pasulja, zatim red preprženog povrća, i tako naizmenično.
Prelijte vodom u kojoj se kuvao pasulj, pa pecite u rerni na 200°C oko 40 minuta.
Riba
Sastojci:
1 kg šarana ili pastrmke
3 čena belog luka
Sok od jednog limuna
Maslinovo ulje
So, biber i ruzmarin po ukusu
Priprema:
Ribu očistite i isecite na filete. Premažite je limunovim sokom, posolite, pobiberite i pospite seckanim belim lukom.
Prelijte maslinovim uljem, dodajte ruzmarin i pecite u rerni na 200°C oko 30 minuta.
Pita bundevara: Miris tradicije
Sastojci:
500 g kora za pitu
1 kg rendane bundeve
100 g šećera
1 kašičica cimeta
100 ml ulja
Priprema:
Bundevu izrendajte i pomešajte sa šećerom i cimetom.
Kore premažite uljem, stavite fil od bundeve i uvijte u rolat.
Pecite u rerni na 180°C dok ne porumeni. Po želji, pospite prah šećerom.
Pita od jabuka: Klasičan desert
Sastojci:
500 g kora za pitu
1 kg rendanih jabuka
100 g šećera
1 kašičica cimeta
100 g oraha (opciono)
100 ml ulja
Priprema:
Jabuke izrendajte i pomešajte sa šećerom, cimetom i orasima.
Kore premažite uljem, stavite fil od jabuka i uvijte u rolat.
Pecite u rerni na 180°C dok ne porumeni.
Lako se priprema, ukusna je i odlično se kombinuje s raznim jelima
03.01.2025
Posna jelaOva čorba je kremasta, hranljiva i vrlo jednostavna za pripremu
02.01.2025
Posna jelaKolač sa šljivama
Sastojci:
300 g suvih šljiva
200 g mlevenih oraha
150 g posnog keksa
100 ml soka od narandže
3 kašike meda
Priprema:
Suve šljive iseckajte na sitne komade i pomešajte s mlevenim orasima i keksom.
Dodajte med i sok od narandže, pa mesite dok ne dobijete kompaktnu smesu.
Oblikujte kolačiće ili rolat i ostavite da se stegnu u frižideru.
Ova trpeza za Badnje veče donosi spoj tradicionalnih ukusa i savremenih nota, čineći prazničnu večeru posebnim doživljajem. Uživajte u pripremi i zajedničkim trenucima sa porodicom, jer su to pravi ukrasi Badnje večeri. Prijatno i srećni praznici!
BONUS VIDEO:
Nakon mučeničke smrti, njegove mošti prenete su u Rim
01.01.2025
TradicijaProbajte ovaj recept već danas i uživajte u svakom zalogaju!
30.12.2024
Posna jelaOvaj recept kombinuje bogate ukuse svežeg povrća sa laganim knedlama
27.12.2024
Posna jelaOvo je idealan recept za slavu, porodične obroke ili kao zdrava užina tokom dana
26.12.2024
Posna jela
Ostavite komentar