Slobodno vreme > Posna jela

POSNA VIKEND POGAČA Savršen recept za vaše najmilije jutrom da zamiriše!

Lako se priprema, ukusna je i odlično se kombinuje s raznim jelima

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

03/01/2025 > 07:50

podeli vest:

POSNA VIKEND POGAČA Savršen recept za vaše najmilije jutrom da zamiriše!
Foto: Freepik.com


Posna pogača je nezaobilazni deo trpeze tokom posta, ali i savršeni dodatak svakoj prilici kada želite da obradujete svoje ukućane i goste. Lako se priprema, ukusna je i odlično se kombinuje s raznim jelima. Evo recepta koji će vas osvojiti jednostavnošću i savršenim rezultatom!

Sastojci za posnu pogaču:

500 g brašna
1 kesica suvog kvasca (ili 20 g svežeg kvasca)
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
3 kašike ulja
300 ml tople vode
Susam ili kim za posipanje (opciono)

Priprema:

Priprema testa:

U toplu vodu dodajte kvasac i šećer, pa ostavite nekoliko minuta da kvasac zapeni.
U veću činiju prosejte brašno, dodajte so i napravite udubljenje u sredini.
Sipajte nadošli kvasac i ulje, pa postepeno mešajte kašikom dok ne dobijete mekano testo.

Mešenje testa:

Istresite testo na blago pobrašnjenu površinu i mesite ga oko 5-7 minuta dok ne postane glatko i elastično.
Vratite testo u činiju, prekrijte krpom i ostavite na toplom mestu da naraste, oko 1 sat.

Oblikovanje pogače:

Kada testo naraste, premesite ga i oblikujte u željeni oblik – može biti okrugla pogača, pletenica ili oblikovan hleb.
Stavite pogaču u podmazan ili papirom obložen pleh.

Finalne pripreme:

Premažite pogaču s malo vode ili ulja i pospite susamom ili kimom po želji.
Ostavite je da odmori još 15-20 minuta dok se rerna zagreva na 200°C.

Pečenje:

Pogaču pecite u prethodno zagrejanoj rerni 25-30 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
Izvadite je iz rerne i prekrijte čistom krpom kako bi ostala mekana dok se hladi.

Saveti za savršenu pogaču:

Ako koristite svež kvasac, prethodno ga rastvorite u vodi sa šećerom.
Brašno možete kombinovati – belo i integralno – za bogatiji ukus.
Dodavanje začinskog bilja (ruzmarin, origano) u testo daje posebnu aromu.

Posna pogača je jednostavna za pripremu i uvek oduševi svojim ukusom. Poslužite je uz posne namaze, supe, variva ili kao dodatak svečanoj trpezi. Ovaj recept je idealan za svaku priliku kada želite da obradujete svoje voljene toplim domaćim hlebom. Prijatno!

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar