Slobodno vreme > Posna jela

POSNI MENI ZA CEO DAN Laki i ukusni predlozi od doručka do večere!

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

27/03/2025 > 07:08

podeli vest:

POSNI MENI ZA CEO DAN Laki i ukusni predlozi od doručka do večere!
Foto: Shutterstock


Post ne mora da bude ni komplikovan ni dosadan – naprotiv! Uz malo mašte, posna trpeza može biti i raznovrsna i ukusna, a uz to lagana za stomak. Ako razmišljate šta da kuvate tokom posta, evo jednog celodnevnog menija koji ne traži puno vremena, a daje pun tanjir uživanja.

Freepik.com

🌄 DORUČAK – zdrav početak dana

Zobena kaša sa voćem i orasima.
Skuvajte ovsene pahuljice u vodi ili biljnom mleku, dodajte kašičicu meda (ako nije strog post), seckanu bananu i šaku oraha. Toplo, zasitno i brzo gotovo.

Alternativa: Hleb sa posnim namazom od pečenog patlidžana (ili humus) + paradajz i masline.

Shutterstock

🥣 UŽINA – nešto na brzinu

Voćna salata sa semenkama.
Pomešajte jabuku, kivi, nar i malo limunovog soka. Pospite sa suncokretovim ili bundevinim semenkama.

Shutterstock

🍲 RUČAK – glavno, jednostavno i posno

Slatki kupus sa povrćem.
Kuvani mladi kupus sa šargarepom, crnim i belim lukom, malo paradajza i začinima. Lagan, ukusan i „na kašiku“. Imamo i predivan recept pročitajte ga OVDE.

Jelena Petrović

+ Palenta ili parče hleba sa posnim ajvarom kao dodatak.

🫖 POPODNEVNI ZALOGAJ

Integralni krekeri + posni namaz.
Namaz od leblebija (humus), posni pasulj u blenderu s belim lukom, ili čak guacamole ako imate avokado.

Uz to – šolja biljnog čaja.

Freepik.com

🌙 VEČERA – lagana i tiha

Pečene tikvice i krompir iz rerne sa začinskim biljem.
Sve naseckajte, malo maslinovog ulja, so, origano i ubacite u rernu. Može i sa posnim prelivom od limuna i belog luka.

Ili: Posna supica od povrća ako želite nešto "na kašiku".

Znači, post nije odricanje od ukusa, već poziv da jedemo svesnije i sa merom. Ove ideje su tu da inspirišu, podsete na jednostavnost i podstaknu kreativnost – jer najlepša jela često nastaju iz onoga što imamo u kući.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar