KROKETI OD OSLIĆA Lagani ručak koji se topi u ustima
podeli vest:

Ako tražite ideju za ručak koji će biti i ukusan i lagan – na pravom ste mestu. Ovi kroketi od oslića sa povrćem prava su mediteranska uteha na tanjiru. Priprema je jednostavna, sastojci domaći, a ukus – kao da ste na moru.
Ovo je onaj tip jela koji lepo miriše dok se sprema, koji svi pojedu „u tili čas“, i za koji vam niko neće reći „a gde je meso?“. Pravi pogodak za posne dane, lagane večere, vikend ručkove ili kad vam se jede nešto zdravo, a da ne bude dosadno.
🧾 SASTOJCI:
500 g fileta oslića (može i zaleđen, samo ga odledite i očistite)
2 mlada crna luka
150 g pirinča
350 ml tople vode
50 g kukuruza šećerca (može iz konzerve)
450 g mediteranske mešavine povrća (iz zamrzivača)
1 pečena crvena paprika (sitno iseckana)
3 čena belog luka
2 kašike limunovog soka
½ kašičice suvog bosiljka
Morska so, biber, suvi začin po ukusu
Prezle za valjanje
Maslinovo ulje za prženje
👩🍳 PRIPREMA:
Oslić kuvajte na pari oko 10 minuta, ohladite i usitnite viljuškom. Ako ima kostiju – pažljivo ih izvadite.
Pirinč skuvajte s malo soli i suvim začinom: prvo propržite sitno seckani mladi luk na maslinovom ulju, dodajte pirinač, nalijte toplom vodom i kuvajte dok ne upije svu tečnost (oko 15 minuta). Dodajte kašiku margarina i ostavite da se prohladi.
U ohlađen pirinač dodajte: kukuruz, pečenu papriku, beli luk (izgnječen), limunov sok, bosiljak, so i biber po ukusu. Na kraju umešajte usitnjenog oslića i sve lepo sjedinite u kompaktnu smesu.
Vlažnim rukama oblikujte krokete. Uvaljajte ih u prezle.
Pržite ih na maslinovom ulju s obe strane dok ne porumene.
U međuvremenu, mediteransku mešavinu povrća obarite na pari, posolite i pospite bosiljkom.
Ovo je recept za one dane kada želite da se malo počastite, a da ne budete teški. Praktično, domaće, jednostavno – a opet malo drugačije. Onako, baš kako treba.
BONUS VIDEO:
Ostavite komentar