Slobodno vreme > Posna jela

KROMPIR IZ RERNE KAO IZ PEKARE Hrskav spolja, mekan iznutra - to je to

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

11/04/2025 > 07:35

podeli vest:

KROMPIR IZ RERNE KAO IZ PEKARE Hrskav spolja, mekan iznutra - to je to
Foto: Freepik.com


Nema domaće trpeze bez krompira, pogotovo kad je post – jer on je skroman, zahvalan i ide uz sve. A kada se ispeče tako da spolja krcka, a iznutra se topi – nema gosta koji neće tražiti još. Upravo takav je ovaj posni krompir iz rerne, koji mnogi zovu i "pekarski", jer po mirisu i izgledu podseća na onaj što se nekad prodavao na meru, uz kiflu i turšiju.

Najlepše od svega? Ne treba vam ni mnogo sastojaka, ni kulinarska diploma. Samo dobra volja, malo začina i domaća rerna.

Freepik.com

🧺 Potrebno je:

1 kg belog krompira (najbolje stariji, brašnjaviji)

1 veća glavica crnog luka

2-3 čena belog luka

1 kašičica aleve paprike

So i biber po ukusu

1 ravna kašičica suvog biljnog začina (ako volite)

Maslinovo ili suncokretovo ulje

Po želji: grančica ruzmarina ili malo majčine dušice

👩‍🍳 Priprema:

Oljuštite krompir i isecite ga na četvrtine ili kriške, u zavisnosti kako volite – važno je da sve parčiće budu slične veličine da se ravnomerno ispeku.

Crni luk isecite na rebarca, a beli sitno iseckajte ili izgnječite.

U veću činiju stavite krompir, dodajte luk, beli luk, začine i ulje – ne štedite na ulju, ono pravi onu hrskavu koricu. Sve dobro izmešajte rukama.

Rasporedite krompir na veliki pleh obložen papirom za pečenje – da parčići ne budu jedan preko drugog, jer tako neće dobiti koricu.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 40–50 minuta, dok lepo ne porumeni i ne zamiriše. Na pola pečenja pažljivo prevrnite krompir da uhvati boju sa svih strana.

🥄 Domaćinski savet:

Ako želite da bude još više kao iz prave pekare – dodajte 1 kašičicu sirćeta u marinadu pre pečenja i nekoliko kapi vode u pleh, da krompir fino omekša pa uhvati hrskavu koricu. Takođe, nemojte štedeti na crnom luku – kad se karamelizuje, daje poseban šmek!

🍽 Ovaj krompir možete služiti kao glavno jelo uz salatu (kiseli kupus, sveži paradajz, ajvar), a savršeno ide i kao prilog uz ribu ili posne ćuftice.

Jer, kad dom zamiriše na rernu i alevu papriku – zna se da se nešto lepo sprema, i zna se da je Uskrs blizu.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar