Slobodno vreme > Posna jela

POSNI JAFA KOLAČ Bez ijednog jajeta, a svi traže parče više!

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

13/04/2025 > 12:00

podeli vest:

POSNI JAFA KOLAČ Bez ijednog jajeta, a svi traže parče više!
Foto: Shutterstock


Ako postite, a duša vam traži nešto slatko, mekano i čokoladno, onda je posni jafa kolač pravi izbor. To je onaj kolač što ga pojedu i oni što ne poste, što miriše na narandžu i čokoladu, i što nestaje sa tanjira brže nego što se ohladi.

Pravi kolač za goste, za nedelju, za kaficu – i za dušu.

Shutterstock

A pravi se lako, bez jaja, mleka i maslaca – a opet mek, sočan i bogat. Hajde da zasučemo rukave!

Potrebni sastojci (za koru):

2 šolje brašna

1 šolja šećera

1 šolja kisele vode

1/2 šolje ulja

2 kašike kakaa

1 kesica praška za pecivo

narendana kora jedne narandže (ili aroma)

Za fil:

500 ml soka od narandže (može i ceđeni, ali i kupovni)

3 kašike šećera

3 kašike gustina

100 g posnog keksa (mlevenog) – po želji

malo rendane kore narandže za jači miris

Za glazuru:

100 g posne čokolade

2-3 kašike ulja

Kako se pravi:

Uključite rernu na 180°C da se zagreva.

U dubljoj činiji pomešajte sve suve sastojke za koru, pa dodajte kiselu vodu, ulje i narandžinu koru. Mešajte ručno – ne treba mikser, samo da se lepo sjedini.

Sipajte smesu u podmazan i pobrašnjen pleh (ili obložen papirom za pečenje) i pecite oko 25 minuta. Proverite čačkalicom – ako izlazi suva, gotovo je.

Dok se kora hladi, napravite fil: u šerpici pomešajte gustin, šećer i sok od narandže. Kuvajte na srednjoj vatri dok se ne zgusne kao puding. Po želji dodajte i mleveni posni keks, da bude gušće i bogatije.

Ohlađenu koru prelijte filom, lepo poravnajte i ostavite da se malo stegne.

U međuvremenu, otopite posnu čokoladu sa uljem i prelijte preko fila. Ostavite da se hladi, pa stavite u frižider da se sve lepo stegne i spoji.

Domaćinski savet:

Ako imate dobru narandžu – koru nikako ne bacajte! Umešajte je u fil, u koru, pospite preko glazure... To daje onu pravu, jafa dušu kolaču. A ako nemate – poslužiće i aroma, ali neka bude dobra.

I za kraj…

Kada kolač odstoji bar par sati u frižideru (ako uspete da izdržite), seče se na kocke, uz kaficu ili čaj – i priču, naravno.

Jer kakav je to kolač ako ga jedeš sam?

Ovaj posni jafa kolač možda ne sadrži jaja, mleko i puter – ali ima ono najvažnije: miris doma, ukus detinjstva i toplinu duše. ❤️

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar