Slobodno vreme > Putovanja & Hedonizam

Evo gde možete da odete za vikend i FANTASTIČNO se PROVEDETE! Na samo dva sata od Beograda, a sadržaj će vas oduševiti

Izložba će vam dočarati i zbog čega se Mileva sa nezavršenim fakultetom i vanbračnim detetom, osećala kao sramota za porodicu

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

24/05/2024 > 21:45

podeli vest:

Evo gde možete da odete za vikend i FANTASTIČNO se PROVEDETE! Na samo dva sata od Beograda, a sadržaj će vas oduševiti
Foto: Ivana Bojanić


Došlo je lepo vreme, a sa njim i vikend putovanja. Pronašli smo odličan povod da odete do Novog Sada - fantastičnu mulimedijalnu izložbu. Naime, naučnica blistavog uma Mileva Marić Ajnštajn, nepriznati je genije i žena koja je u svetu nauke ostala u senci supruga Alberta. Ipak, o njenom životu i delu i danas nedovoljno znamo, zbog čega je upravo njen lik poslužio kao inspiracija dr Dušanu Jovoiću, multimedijalnom umetniku, da napravi interaktivnu multimedijalnu izložbu "Mileva: mi smo stena" - kakva do sada nije viđena na ovim prostorima. 

Naša sagovornica Ivana Bojanić, obišla je ovu izložbu i dala nam je nekoliko saveta. Na ovoj izložbi moći ćete da zavirite u blistavi um genijalne naučnice, ali i da dokučite zbog čega je Mileva ispred svog stavljala uspeh svog supruga Alberta Ajnštajna, kao i kakav odnos su imali ovih dvoje genijalnih naučnika.

- Pre svega, postavka se nalazi u muzeju grada Novog Sada, u Petrovaradinskoj tvrđavi. Uživaćete u audio i vizuelnim efektima, 3D animacijama i interaktivnoj postavci,  pročitaćete neka njena pisma koja su sačuvana i upoznati se sa njenim životom i velikim ostvarenjima - objašnjava na samom početku našeg razgovora. 

Foto: Ivana Bojanić

 

Ova multimedijalna postavka  posetioce stavlja u sam centar dešavanja i izvodi ih iz standardne pasivne uloge. Upotrebom najmodernijih tehnologija, novih medija, 3D animacija, digitalnog zvuka, holograma kojim se Mileva Marić obraća publici, ali i onog klasičnog umetničkog jezika, postavka na neverovatnih 1.200 kvadratnih metara obnovljenog dela Muzeja grada, sjajnom simbolikom progovara o Milevinom javnom, ali i privatnom životu. 

- Mene je cela izlozba oduševila, jer prikazuje ceo Milevin zivot. Zanimljiv mi je deo gde ćete čuti više o njihovoj porodičnoj tajni, kao i cela ta postavka dočarana posebnim efektima. Prolaskom kroz 12 svetlih i tamnih celina izložbe, upoznaćete pravu sliku ove tajanstvene žene blistavog uma - Ističe Ivana, savetnica za putovanja. 

U prvoj prostoriji ove nesvakidašnje postavke centalno mesto zauzima beli bicikl, koji je bio važan deo života ove naučnice koja se otežano kretala usled kraće leve noge. Kada na njega sednete i zavrtite pedale, pred vama se otvara “Milevina perspektiva”. Specijalna tehnologija omogućiće vam da uronite u davna vremena i bliže spoznate sudbinu, lik i delo ove naučnice.

-  Zavirite u tajnu sobu i otkrijte Milevinu ali i sudbinu vanbračnog deteta sa Albertom, koje je rodila u roditeljskoj kući u Novom Sadu, u januaru 1902. godine, daleko od očiju javnosti, a koje Albert nikada nije upoznao. Cena ulaznice je 400 dinara. Karte mozete kupiti u muzeju svakog dana od 9 do 17 časova, sem ponedeljka - govori Ivana Bojanić. 

Foto: Ivana Bojanić

 

Izložba će vam dočarati i zbog čega se Mileva, u svojoj 27. godini, sa nezavršenim fakultetom i vanbračnim detetom, osećala kao sramota za porodicu.

Ovo je sigurno dovljno informacija da posetite ovu izložbu i provedite divan vikend u Novom Sadu! 

Ostavite komentar