Slobodno vreme > Zdravlje

Da budete lepe i zdrave: VITAMINI I MINERALI koji su potrebni ŽENAMA

Za zdravlje i izgled žena posebno su važni određeni minerali i vitamini, evo i koji...

Autor: K1 info/ metro-portal

02/04/2023 > 22:18

podeli vest:

Da budete lepe i zdrave: VITAMINI I MINERALI koji su potrebni ŽENAMA
Foto: Freepik.com


Žensko telo je, iz razmoraznih razloga, prilično zahtevno. Da bi pravilno funkcionisalo, potrebni su mu određeni minerali i vitamini.

Potrebne minerale i vitamine možete da unosite u organizam uzimanjem suplemenata, ili (što je zdravije) konzumiranjem namirnica koje su bogate njima.   

Magnezijum čuva imunitet, koristan je za zdralje kostiju mišića i štiti žene od stresa. Ovaj mineral se nalazi u integralnim žitaricama, semenkama, spanaću i orašastim plodovima.

Folna kiselina pomaže u izgradnji novih ćelija, štiti srce i kardiovaskularni sistem i naročito je važna tokom trudnoće. Odličan izvor je tamnozeleno lisnato povrće, a ima je i u plavoj ribi, avokadu, mahunarkama i soji.

Kalcijum gradi kosti i mišiće, a pomaže pri normalnom radu krvi održavajući zdrav krvni pritisak. Ima ga u prirodnom mleku, algama, sušenom voću, sardinama, zelenom povrću i orašastim plodovima.

Vitamina koji su neophodni ima više, pa za početak spomenimo vitamin D koji je ustvari hormon zadužen za upijanje kalcijuma, imuninet, rad štitne žlezde i pomaže u lečenju raka dojke. Nalazi su u mesu, mleku i ribljem ulju, a definitivno najbolji izvor je - sunce.

Vitamin B7 ili vitamin H poznat je i kao biotin, zadužen za preradu šećera u energiju, pravilan metabolizam i zdravlje kože. Ima ga napretek u šargarepi, karfiolu, žumancetu, bananama, gljivama,  piletini i ribi.

Mozak čuva vitamin B12 održavajući nerve i krvne ćelije zdravima, pomaže u izgradnji DNK i sprečava anemiju, što ga čini naročito važnim za vegane i vegetarijance. Najviše ga ima u jajima, mleku i mlečnim proizvodima.

 

Ostavite komentar