Slobodno vreme > Zdravlje

Znate li koje su namirnice sa NISKIM GLIKEMIJSKIM INDEKSOM? Od njih vam neće SKAKATI ŠEĆER, a možete i oslabiti

Pad šećera takođe može izazvati oslobađanje kortizola, koji je poznat kao "hormon trbušne masti"

Izvor: K1info/b92.net

Autor: Anica Ninković

29/07/2024 > 23:20

podeli vest:

Znate li koje su namirnice sa NISKIM GLIKEMIJSKIM INDEKSOM? Od njih vam neće SKAKATI ŠEĆER, a možete i oslabiti
Foto: Pixabay.com


Postoji hrana s niskim glikemijskim indeksom, a te namirnice su korisne jer neće izazvati skok šećera u krvi kao na primer hrana s visokim glikemijskim indeksom. Hrana koja brzo podiže šećer u krvi može izazvati nagle skokove i padove.

Ova lančana reakcija je uzrok zašto vaše telo žudi za rafinisanim ugljenim hidratima i šećerom za brzi porast. Pad šećera takođe može izazvati oslobađanje kortizola, koji je poznat kao "hormon trbušne masti".

Ovo su najbolje namirnice s niskim glikemijskim indeksom za mršavljenje.

Jagode

Jagode su idealne za zadovoljavanje sladokusaca jer su bogate vlaknima i imaju malo kalorija. Jagode su korisne kada je u pitanju mršavljenje jer sadrže fitokemikalije C3G (cijanidin 3-glukozid) koji povećavaju proizvodnju adiponektina, koji može poboljšati metabolizam masti, kao i leptina, koji potiskuje apetit.

Jaja

Jaja su odličan izbor za utoljenje gladi, pa su i najbolji izbor za mršavljenje. Što duže osećate sitost, manja je verovatnoća da ćete se prejedati.

Jaja su takođe odličan izvor holina, a istraživači su otkrili da holin isključuje gene odgovorne za povećanje visceralne masti.

Grčki jogurt

Istraživanja sugerišu da jedenje doručka bogatog proteinima može pomoći ljudima da jedu manje tokom dana. Pored toga, bakterije u grčkom jogurtu su dobre za vas jer pomažu u poboljšanju mikrobioma creva, za koji se pokazalo da pomaže u gubitku težine.

Foto: Shutterstock

 
Paradajz

Paradajz je odlična namirnica za mršavljenje, jer prosečan crveni paradajz srednje veličine ima samo 22 kalorije i ima visok sadržaj vode, pa će vas zasititi.

Paradajz se smatra hranom velikih količina, koja pomaže u suzbijanju apetita. Idealno je uživati u njemu pre početka obroka jer će ublažiti glad.

Orašasti plodovi

Mnogi orašasti plodovi su nisko rangirani na skali glikemijskog indeksa jer imaju malo ugljenih hidrata. Orašasti plodovi su takođe neverovatno zadovoljavajući jer sadrže vlakna, proteine i dobre nezasićene masti.

Oni su idealna užina za stabilizaciju šećera u krvi koja vas neće naterati da ubrzo nakon toga posegnete za slatkišima. Zanimljivo, iako su orašasti plodovi visokokalorični, studija je pokazala da ljudi koji su jeli dve ili više porcija orašastih plodova svake nedelje imaju 31 odsto manji rizik od dobijanja na težini, u poređenju s onima koji nisu jeli ili su retko jeli orašaste plodove.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar