Slobodno vreme > Zdravlje

NEMA VIŠE IZGOVORA: Ovo su tri praktična rešenja za zdraviji život!

Kad još da stignem i zdravo da se hranim? Da li i vi izgovarte ovu rečenicu, pokušavajući da nezdrave navike opravdate brzim životnim tempom

Izvor: K1info

Autor: Nemanja Negovanović

26/09/2024 > 21:38

podeli vest:

NEMA VIŠE IZGOVORA: Ovo su tri praktična rešenja za zdraviji život!
Foto: Freepik.com


Žuvite brže nego što su vaši roditelji nekad, pa nemate vremena da kuvate zdrave obroke od svežih namirnica. Uz to, kažete i da imate više stresa koji vas svakodnevno gura ka instant rešenjima poput brze hrane i veštačkih suplemenata, Da, razumemo vas, istina je da su se vremena promenila, to vam nećemo sporiti. Ipak, pitaćemo vas - dokle će vam to biti izgovor za loše navike? Jer, budimo iskreni, ukoliko čekate penziju da biste zdravije živeli računica vam ne valja.

Vreme je za buđenje! Statistika nije na našoj strani, a to govore i podaci Svetske zdravstvene organizacije prema kojima više od 30% mladih u Srbiji ima povišen nivo holesterola, dok skoro polovina pati od problema sa probavom zbog nepravilne ishrane.

Činjenica jeste da smo danas više za kompjuterom nego u parkovima, ali ovi podaci govore da je vreme za velike promene. Jer ako ne dok ste mladi, kad onda?

Friteza na vruć vazduh, jer brza hrana može biti i zdrava

Šta ste danas pojeli na poslu? Pileća krilca, pohovanu palačinku ili ste imali užinu u vidu krofnica? Hajde da vam ponovimo ono što već i sami dobro znate - hrana pržena u dubokom ulju nešto je najnezdravije što možete pojesti. Ulje korišćeno u prženju na visokim temperaturama oslobađa trans masti, koje su direktno povezane sa povećanjem lošeg holesterola. A da ne krenemo o tome kako se u restoranima brze hrane isto ulje koristi po nekoliko puta.

Prema istraživanju Univerziteta Harvard, osobe koje konzumiraju prženu hranu više od dva puta nedeljno imaju 27% veći rizik od razvijanja dijabetesa tipa 2, dok šanse za kardiovaskularne bolesti rastu za čak 34%. Umesto da zanemarite ove podatke, pod izgovorom da je sve to dosadna statistika, pokušajte da promenite svoje navike. Friteza na vruć vazduh rešenje je koje je idealno za sve one koji vole pohovano, hrskavo, prženo i, naravno, brzo. Ovaj uređaj omogućava pripremu hrane sa minimalnom količinom ulja, dok hrana i dalje ostaje jednako ukusna. U čemu je štos? Ovde se koristi cirkulacija toplog vazduha za pripremu hrane. Studije pokazuju da hrana pripremljena na ovakav način ima i do 70% manje masti u odnosu na klasično prženu hranu. Najbolje od svega - nema više prskanja ulja, nema stajanja pored šporeta. Povrće ili meso ubacite u fritezu, namestite tajmer i odberete program i vaš obrok je spreman. I, šta sutra klopate na pauzi?

Proteini jačaju mišiće, ali doprinose i boljem metabolizmu

Kažu da tokom dana reba napraviti minimum 10 hiljada koraka. Koliko ste vi danas šetali? Možda niste znali, ali brzi hod veoma je zdrav za naš organizam, jer poboljšava cirkulaciju, reguliše rad srca, aktivira mišiće, doprinosi boljoj kondiciji, te može pospešiti i kreativno razmišljanje. Fizička aktivnost zaista je ključna za naše zdravlje, pa ukoliko nista fan trčanja ovo može biti dobra zamena. A tu su svakako i treninzi poput plivanja, joge ili pilatesa.

Ipak, pored dobrih telesnih vežbi često zaboravimo koliko je važan i unos proteina. Bez adekvatnog unosa proteina telo ne može da gradi, ali i obnavlja mišićnu masu, što nije ključno samo za dobar fizički izgled, već i za ubrzanje metabolizma. Razne studije su pokazale da ljudi koji unose optimalnu količinu proteina svakodnevno, imaju 15% brži metabolizam i 20% bolju mišićnu masu. Osim što se proteini mogu uneti kroz redovnu ishranu, možemo ih unositi i kao suplemente. Najčešće ovakve šejkove piju sportisti, ali oni mogu biti i odličan dodatak ishrani za sve one koji žele da poboljšaju svoje zdravlje. Proteini , u obliku šekova ili čokoladica, mogu obezbediti dodatnu energiju tokom dana, a oni su takođe esencijalni za zdravlje kože, kose i noktiju. Dakle, ukoliko ste za slatku užinu i tu postoji rešenje.

Čaj za imunitet, jer u prirodi je lek

Nisu naše bake svaki put gutale tablete kad se prehlade. Napici bogati biljkama poput đumbira, ehinacee, zove, šipka i kamilice vekovima se koriste za jačanje imuniteta. Često zaboravljamo moć koju priroda ima, pa pribegavamo veštačkim farmaceutskim suplementima. Malo smo poverovali da je to instant rešenje, a malo smo i lenji. Čaj za imunitet može biti savršena zamena za veštačke dodatke, jer pruža našem telu sve što mu je potrebno i to bez nepotrebnih hemikalija. Studija sa Oksforda pokazuje da ljudi koji redovno piju biljne čajeve imaju manje šanse da obole od sezonskih infekcija. Pored toga, čaj za imunitet doprinosi i detoksikaciji organizma, uklanjajući toksine iz tela na prirodan način, a poboljšava i cirkulaciju. Nego, šta kažete da jednu kafu zamenite čajem? Idu hladniji dani, prijaće vam.

Dakle, nema više zgovora. Život jeste brz, ali i ovo su brza i jednostavna rešenja. I ne, nemojte čekati ponedeljak ili prvi u mesecu. Krenite odmah, zahvalite nam se kasnije.

BONUS VIDEO: 

Ostavite komentar