Slobodno vreme > Zdravlje

Napunili ste 35? OVA 4 dodatka ishrani su NEOPHODNA za vas!

Održavanje hormonske ravnoteže nije samo pitanje fizičkog blagostanja već i psihičke stabilnosti

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

17/10/2024 > 09:00

podeli vest:

Napunili ste 35? OVA 4 dodatka ishrani su NEOPHODNA za vas!
Foto: Freepik.com


Nakon 35. godine, telo prirodno prolazi kroz hormonalne promene koje mogu izazvati neravnotežu. Ovi poremećaji često dolaze s nizom simptoma – od čestih promena raspoloženja i osećaja iscrpljenosti, do usporavanja metabolizma i dobijanja na težini. Sve ovo može izgledati kao neizbežan deo procesa starenja, ali uz pravilan pristup, moguće je ublažiti ove promene.

Kvalitetna ishrana igra važnu ulogu u održavanju hormonskog balansa, ali vitamini i minerali su ključni za podršku energetskim nivoima i metabolizmu. Pravilnim unosom određenih mikronutrijenata, organizam može bolje regulisati hormone i održati stabilnost kroz različite faze života. Održavanje hormonske ravnoteže nije samo pitanje fizičkog blagostanja već i psihičke stabilnosti, pa je vredno posvetiti pažnju svakodnevnim navikama i ishrani.

Lekar dr Endru Jusuf izdvojio je četiri suplementa koje bi žene starije od 35 godina trebalo da uzimaju ujutru kako bi obezbedile ravnotežu hormona.

Foto: Shutterstock

 

Magnezijum

Uzimanje magnezijuma ujutru može doprineti održavanju nivoa energije, boljem raspoloženju i regulaciji hormona tokom dana. Ovo pomaže u smanjenju simptoma poput umora, anksioznosti, pa čak i menstrualnih nepravilnosti koje su često povezane sa hormonalnim promenama.

,,Magnezijum pomaže u regulaciji hormona stresa i podržava opšte hormonsko zdravlje", rekao je dr Jusuf.

Vitamin E

Vitamin E može smanjiti oksidativni stres i podržati proizvodnju hormona. Takođe pomaže u regulaciji estrogena i progesterona, dva ključna hormona koja se menjaju s godinama.

,,Vitamin E pomaže u balansiranju estrogena i može olakšati simptome perimenopauze", objašnjava dr Jusuf.

Vitamin D

Vitamin D podržava funkciju endokrinog sistema, koji je odgovoran za proizvodnju i balans hormona.

,,Takođe pomaže u ravnoteži hormona, posebno estrogena i testosterona", navodi lekar.

Foto: Unsplash.com

 

Vitamin B6

,,Vitamin B6 podržava proizvodnju hormona i može pomoći u smanjenju simptoma PMS-a", zaključuje dr Jusuf, a prenosi SheFinds. 

Vitamin B6 igra ulogu u proizvodnji neurotransmitera poput serotonina i dopamina, koji pomažu u regulaciji raspoloženja i stresa.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar