Slobodno vreme > Zdravlje

Kad se nosić kod deteta ZAČEPI: Narodni lek po bakinoj preporuci

Vreme je virusa i prehlada, čas je hladno čas je toplo, zato naši mališani najčešće imaju problema sa respiratornim organima

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimovic

14/10/2024 > 18:00

podeli vest:

Kad se nosić kod deteta ZAČEPI: Narodni lek po bakinoj preporuci
Foto: Pexels.com


Kad mali nosić ne diše, ni roditelji ne spavaju! Svako ko je ikad imao posla s prehladom kod deteta zna koliko zapušen nos može da bude neprijatan. I dok sprejevi i kapi za nos jesu na dohvat ruke, nije loše znati i nekoliko provereno blagih, narodnih načina da olakšate svom detetu – baš onako kako su to radili naši stari.

Čarolija kamilice i pare

Foto: Freepik.com

 

Nema boljeg od dobre stare inhalacije! Sipajte šaku sušene kamilice u ključalu vodu, prekrijte glavu peškirom (naravno, zajedno s detetom ako je dovoljno veliko za ovu avanturu) i pustite da para odradi svoje. Kamilica umiruje, a para omekšava sve što je zapelo u nosu. Ako vam klinac nije fan ove metode, postavite posudu s toplom vodom negde u sobu – i to će pomoći.

Fiziološki rastvor – kućna varijanta

Umesto kupovnih sprejeva, možete sami napraviti blagi fiziološki rastvor. Dovoljno je da pomešate pola kašičice soli sa čašom prokuvane i ohlađene vode. Ubacite po kap u svaku nozdrvu nekoliko puta dnevno. Soli taman koliko treba da omekša sekret, a dovoljno blago da ne iritira sluzokožu.

Med i đumbir za jačanje organizma

Za decu stariju od godinu dana, mala kašičica domaćeg meda s prstohvatom narendanog đumbira može pomoći i ojačati imunitet. Nema boljeg saveznika u borbi protiv prehlade od prirodnog „sirupa“! Samo pazite da đumbir ne bude prejak – deca nisu fanovi ljutkastih ukusa, pa je najbolje probati sa malom dozom.

Mleko sa belim lukom

Ovo zvuči čudno, ali naše bake se kunu u njega! Prokuvajte šoljicu mleka i u nju ubacite čen belog luka. Ne brinite, ne mora da se pojede, dovoljno je da mleko poprimi miris. Ovaj napitak može pomoći da dete brže izbaci sekret i lakše diše. Ako odbijaju mleko s belim lukom – ne krivimo ih, samo pokušajte neki drugi trik sa liste!

Foto: Freepik.com

 

Masaža sa uljem eukaliptusa

Pomaže i blaga masaža grudnog koša ili leđa s par kapi eukaliptusovog ulja pomešanih sa baznim uljem (npr. bademovim). Ulje će osloboditi disajne puteve, a masaža opustiti dete pred spavanje. Samo vodite računa da se ulje ne nanosi preblizu nosa – jak miris može biti nezgodan.

Foto: Pexels.com

 

Topla supica – lek za sve

Nikad nemojte potceniti moć domaće supe. Bogat ukus, topla tečnost i puno vitamina čine je savršenim saveznikom u borbi protiv prehlade. Plus, topla supica „odštopava“ nosić bolje nego što bi iko očekivao!

Zapamtite – strpljenje je ključno. Deca ne vole zapušen nos ni lekove, ali uz ljubav i ove blage narodne metode, brže će se oporaviti. Iako su ove metode korisne, ako zapušen nosić traje duže od nekoliko dana, obavezno se posavetujte s lekarom. Jer, kad dete može da diše, i roditelji konačno mogu da odahnu!

Uzdravlje!

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar