Vesti > Društvo

Upravni sud vraća diplomu i DOKTORAT Siniši Malom

Senat univerziteta u Beogradu je 2021. doneo odluku o poništavanju diplome, koju je stekao odbranom doktorske disertacije na FON-u

Izvor: K1info/Tanjug

21/03/2023 > 12:02

podeli vest:

Upravni sud vraća diplomu i DOKTORAT Siniši Malom
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević


Upravni sud doneo je presudu kojom se poništava odluka Senata Univerziteta u Beogradu, a kojom je potpredsedniku Vlade Srbije i ministru finansija Siniši Malom poništena diploma doktora nauka, saznaje Politika.

Kako se navodi, Malom bi presudom trebalo da budu vraćeni diploma i doktorat.

Kako je objavila Politika, u obrazloženju presude navedeno je da "po nalaženju Upravnog suda, za sada ne postoji pravni osnov za donošenje osporene Odluke kojom se poništava diploma o stečenom naučnom zvanju doktora nauka, koju je tužilac stekao odbranom doktorske disertacije pod nazivom „Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije - teorijske koncepcije i ostvareni rezultati u Srbiji", na Fakultetu organizacionih nauka 2013. godine.

Senat univerziteta u Beogradu je 2021. godine doneo odluku o poništavanju diplome i dodatka diplomi kojom je poništio diplomu o stečenom naučnom zvanju doktora nauka, a koju je Siniša Mali stekao odbranom doktorske disertacije na Fakultetu organizacionih nauka 2013. godine.

U tužbi, koja je podneta Upravnom sudu, Mali je osporio zakonitost odluke o poništavanju diplome i dodatka diplomi,  ističući da Senat Univerziteta nije naveo nijedan razlog na kojem je zasnovao zaključak o ispunjenosti uslova za donošenje odluke o poništavanju diplome.

U međuvremenu, Mali je obavestio Upravni sud da je u julu 2022. godine Ustavni sud odlučio da propisi na osnovu kojih je poništen njegov doktorat nisu u skladu sa Ustavom, jer je Senat Univerziteta u Beogradu 2016. godine doneo set propisa koji su se primenjivali retroaktivno.

Ustavni sud Srbije je tada odlučio da odredbe Pravilnika o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova, kao i Odredbe Statuta Univerziteta u Beogradu, nisu u saglasnosti sa Ustavom i zakonom.

 

Ostavite komentar

Dr Miggyy

Plagiojator da li je lopov? Da, i te kako! Možda je dobro što Siniša Mali poneo titulu nauke doktor. Loše je što je njegov doktorat proglašen od nadležnog univerzitet za plagijat. Sada se našao neko ko je neuk za nauku i , iz njemu znano, nije nadležan za nauku proglasio da plagijatoru(prepisivaču i lopovu) da se vrati ukradeni doktorat. Ovo je dobra pouka oni koji rade savesno i znalački doktorat da beže od naših univerziteta i da idu na zapad. Ako se nastavi sa ovom praksom plagijate i kupovine diplome imaćemo akademske građane koliko imamo stanovnika. Neka Vučić podržava plagijata Malog i ostaćemo bez naučnika i akademika sa našim diplomama po pravdi božijoj po broju prvih u svetu. Neka nam bude na zdravlje nauka bez naučnika i sa prepisivačima, kupaca diploma i plagijatora. Šta bi na ovo rekli nekadašnji, koji nisu ukrali, kupili i plagirali diplome, Tesla, Pupin , Milanković i mnogo drugih o najnovijih „pozitivnih“ zbivanja u nauci Srbije. Bruka i sramota, pogazili smo imena znanosti i umeća pomenutih. Umesto da Mali, Šapić, Tabaković, Trivan, Stefanović i mnogo drugih da odgovaraju za nezakonito stečenog zvanja, mi ih veličamo, ne mi, već vladajuće klike. Ovo neće nam biti dobro i na zdravlje. Jedno lopov je uvek lopov, pa bilo kakav.

21.03.2023 19:56