Vesti > Društvo

VODA I STRUJA i u domovima koji NISU LEGALIZOVANI: Ali, samo pod OVIM USLOVIMA

Oni koji su gradili te objekte ne aboliraju se ni od kakve odgovornosti, niti će to uticati na legalizaciju, poručio Vesić

Izvor: K1info/Tanjug

17/07/2023 > 15:29

podeli vest:

VODA I STRUJA i u domovima koji NISU LEGALIZOVANI: Ali, samo pod OVIM USLOVIMA
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Odbor za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije Skupštine Srbije podržao je danas predlog za dopunu Zakona o ozakonjenju objekata čime će se onima koji žive u nelegalizovanim stambenim objektima koji nemaju struju i vodu biti dozvoljen priključak u skladu sa postojećim procedurama.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je da je ovo pre svega humani čin i naglasio da ni na koji način ne abolira investitora niti prejudicira na bilo koji način dalji proces ili odluke o legalizaciji objekta, odnosno stana.

- Svi oni građani koji žive u nelegalnim objektima, a nemaju rešen priključak za struju, vodu, gas, grejanje mogu da dobiju te priključke. To je neka vrsta humanitarne mere, jer pravo na vodu i struju, gas, grejanje jesu osnovno ljudsko pravo. Oni koji su gradili te objekte ne aboliraju se ni od kakve odgovornosti, i ni na koji način ne prejudicira da li će legalizacija objekta biti prihvaćena ili ne - rekao je ministar za Tanjug.

On je naglasio da će priključak biti moguć samo ukoliko dokažu da tu žive, da se ne odnosi na poslovne objekte, i obrazložio da je rok "kratak" kako bi se sprečila "investitorska zloupotreba".

- Plaćaće usluge prema postojećim cenovnicima javnih preduzeća, koji će proceniti da li postoje tehnički uslovi za priključak - objasnio je Vesić.

Skuplji kvadrati za snage bezbednosti

Na današnjoj sednici je prihvaćen i predlog za ukidanje ograničenja cene kvadrata stanova za pripadnike službi bezbednosti koja je do sada iznosila 500 evra, jer su se, kako je rekao Vesić, promenili tržišni uslovi - cene građevinskog materijala i izgradnje uopšte.

Ova izmena će se odnositi na preostalih 686 stanova koji su još uvek u izgradnji kao i na naredne ovakve projekte ukoliko ih bude bilo i odnosi se na odredbu u okviru Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, koji je podnela Vlada.

- Vlada je sada donela odluku da cena kvadrata može da bude veća od 500 evra zbog poskupljenja građevinskog materijala. Dosadašnje ograničenje od 500 evra se ukida. Naravno, vodiće se o računa o standardu i interesu pripadnika snaga bezbednosti, odnosno da cene mogu da budu različite - jer nije isti standard u Vranju i Beogradu, te 500 evra nije isto tamo i ovde kada govorimo o stambenom kvadratu - rekao je Vesić.

Prihvaćena je i odluka da se sutra održi javno slušanje o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, a ministar je pozvao sve poslanike, predstavnike nevladinih organizacija kao i sve zainteresovane da prisustvuju.

- Jednoglasno je prihvaćeno da se sutra održi to javno slušanje. Smatram da je Zakon o planiranju i izgradnji dovoljno važan zakon - jedan od sistemskih zakona i da treba da imamo jedno javno slušanje gde ćemo čuti sve poslanike, ljude iz nevladinog sektora o donošenju tog zakona - rekao je Vesić.

Ostavite komentar