Vesti > Društvo

Nacionalna banka MATIČNIH ĆELIJA u KRAGUJEVCU biće u funkciji do KRAJA GODINE: Investicija 18 miliona evra

U Centrima će biti smeštena Nacionalna banka matičnih ćelija i Institut za informacione tehnologije

Izvor: K1info/rts.rs

14/11/2023 > 11:46

podeli vest:

Nacionalna banka MATIČNIH ĆELIJA u KRAGUJEVCU biće u funkciji do KRAJA GODINE: Investicija 18 miliona evra
Foto: RTS Printscreen


Centri izvrsnosti sa Nacionalnom bankom matičnih ćelija u Kragujevcu, čija je gradnja počela pre osam godina, trebalo bi da budu otvoreni na proleće sledeće godine. Vrednost investicije je 18 miliona evra.

Što čovek započne – neka Bog ne ospori, poruka je u kapsuli koja je položena u kamen temeljac Centara izvrsnosti 2016. godine. Trebalo je sve da bude gotovo 2017.

Međutim, izvođač radova je bankrotirao, izgradnja bila je obustavljena, a rokovi prolongirani. Pre dve godine izabran je novi izvođač i sada se kraj agonije nazire. Izgradnja jedanaest i po hiljada kvadrata je u završnoj fazi.

- Oko 80 odsto prostora biće namenjeno Fakultetu medicinskih nauka. Tamo će se odvijati dobar deo nastavnog procesa, osim onog koji ne zahteva specifičnosti kliničkog rada. Odvijaće se naučno-istraživački rad - kaže prof. dr Vladimir Jakovljević, dekan Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu za RTS.

U Centrima će biti smeštena Nacionalna banka matičnih ćelija i Institut za informacione tehnologije.

- Trenutno smo u stambenim zgradama – u stanovima smo. To je jako veliki problem za nauku. Radujemo se tom danu kada će, možemo slobodno reći, nauka ponovo da počne da živi - poručuje dr Igor Saveljić, v. d. direktora Instituta za informacione tehnologije u Kragujevcu.

Iako se o centrima govori kao o kragujevačkom "Skadaru na Bojani", od izgradnje se nije odustalo, tvrdi premijerka. Ocenjuje da je taj projekat jako važan za dalji razvoj inovacija u Srbiji i Kragujevcu.

- Nazire se sad već kraj. Investicija od 18 miliona evra uložena je u Centre izvrsnosti. Raspisujemo tender za opremu i nameštaj. Verujem da se u aprilu ili maju useljavaju ljudi i kreću da rade iz Centra izvrsnosti - tvrdi Ana Brnabić, premijerka Srbije.

Pod tim krovom privremeno će biti smešten i Naučno-tehnološki park, peti u Srbiji. Kasnije će biti premešten u Inovacioni distrikt, jedinstveni poslovno-komercijalni kompleks u Kragujevcu, čiji se izgradnja očekuje početkom sledeće godine.

Ostavite komentar