Vesti > Politika

Dačić o POLICIJSKOJ SARADNJI sa zemljama regiona: "SRBIJA spremna da radi sa svima u BiH, osim ako imaju PROBLEM..."

On je naveo da je u pripremi sličan sporazum sa Italijom

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

20/07/2024 > 14:17

podeli vest:

Dačić o POLICIJSKOJ SARADNJI sa zemljama regiona: "SRBIJA spremna da radi sa svima u BiH, osim ako imaju PROBLEM..."
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je, povodom manipulacija i zlonamernih interpretacija u BiH, da Srbija više od 10 godina održava policijsku saradnju sa zemljama u regionu u vreme turističke sezone.

- Sa Hrvatskom ta saradnja postoji od 2010. godine, tako da se u ovom trenutku u Hrvatskoj, u Rijeci i Puli, nalaze dva naša policajca, iz kriminalističke policije - naveo je Dačić.

Istakao je da sa Crnom Gorom takva saradnja postoji od 2012. godine i svake godine se produžava, što je učinjeno i sada u maju, tako da se sada u Crnoj Gori nalazi šest policajaca Srbije - u Baru, Budvi i Herceg Novom, po dva, jedan iz kriminalističke policije i jedan iz opšte nadležnosti, saopštio je MUP. 

Dačić je naveo da je u pripremi sličan sporazum sa Italijom, kao što i u Srbiji u raznim projektima i aktivnostima učestvuju i policajci iz drugih zemalja. 

- Kako i zašto to jedino smeta nekima u BiH? Da podsetim, reč je o istom principu kao i u Crnoj Gori i Hrvatskoj, po dva policajca, jedan kriminalistički, a drugi opšte nadležnosti, u Banja Luci, Trebinju i Foči - rekao je Dačić.

Naglasio je da svi oni svuda ostaju do 1. septembra i da se sve radi u skladu sa međunarodnim standardima policijske saradnje.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

- Mi smo spremni da sarađujemo sa svima u BiH u okviru policijske saradnje. Ako je to problem za BiH, što inače nije problem za Hrvatsku 14 godina i Crnu Goru 12 godina, ne moramo ni da šaljemo nikoga niti da imamo bilo kakvu policijsku saradnju - dodao je Dačić.

MUP Srbije saopštio je juče da će građani tokom letnje turističke sezone za sve informacije i pomoć moći da se obrate policijskim službenicama Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije koji će raditi zajedno sa kolegama iz Republike Srpske u Banjaluci, Foči i Trebinju, a na osnovu Memoranduma o saradnji tokom turističke sezone koji je potpisan 18. juna u Trebinju.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Takođe, u istom periodu u Republici Srbiji, u Beogradu, Novom Sadu i Zlatiboru biće angažovani policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, koje će turisti moći da kontaktiraju.

Delegat Stranke za BiH u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Džemal Smajić je nakon objavljivanja ove odluke postavio pitanje ko je dao odobrenje za to, kako je naveo, "političko paradiranje Bosnom i Hercegovinom" kojim se, kako on tvrdi, "dokazuje postojanje 'Srpskog sveta'".

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar