Vesti > Politika

SKUPŠTINA danas nastavlja SEDNICU: LITIJUM je jedina tačka DNEVNOG REDA

Jučerašnje zasedanje prekinuto je odmah nakon intoniranja himne, jer nije bilo kvoruma

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

08/10/2024 > 08:14

podeli vest:

SKUPŠTINA danas nastavlja SEDNICU: LITIJUM je jedina tačka DNEVNOG REDA
Foto: Tanjug printscreen


Skupština Srbija danas u 10 časova nastavlja sednicu, a jedina tačka dnevnog reda biće Predlog zakona o Izmenama zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

Ovaj predlog podnelo je 86 poslanika opozicionih stranaka a njime se traži zabrana istraživanja i eksploatacije bora i litijuma.

Jučerašnje zasedanje prekinuto je odmah nakon intoniranja himne, jer nije bilo kvoruma, pa je nastavljeno nakon sat vremena, pošto je predsednica Skupštine Ana Brnabić zamolila poslanike Srpske napredne stranke da se registruju i obezbede kvorum.

Predlog zakona je obrazlagala poslanica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović, obrazlaganje je trajalo skoro dva i po sata a osnovne poruke su glasile da bi projekat Jadar naneo veliku ekološku štetu a doneo malu ekonomsku korist Srbiji.

Ispred Vlade Srbije poslanicima se obratila resorna ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i navela da Vlada Srbije predlaže parlamentu da predlog ne prihvati.

Istakla je da predlog sadrži niz neistina, da bi ekonomska korist od projekta Jadar bila velika pa  se očekuje ukupan efekat na BDP od 11-12 milijardi evra ili preko 16 odsto BDP-a.

BONUS VIDEO:

 


 

 

Ostavite komentar