Vesti > Politika

DANAS U EVROPI NEMAMO BLIŽEG I VEĆEG PRIJATELJA OD MAĐARSKE! Predsednik Vučić: Mi Srbi to ne smemo zaboraviti!

On je podsetio na mađarsku podršku Srbiji prilikom glasanja o rezoluciji o Srebrenici

Izvor: K1info

Autor: Nemanja Petričević

28/10/2024 > 17:12

podeli vest:

DANAS U EVROPI NEMAMO BLIŽEG I VEĆEG PRIJATELJA OD MAĐARSKE! Predsednik Vučić: Mi Srbi to ne smemo zaboraviti!
Foto: Printscreen TV Pink


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Mađarske Tamaš Šujok, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, prisustvovali su danas u Žablju blagosiljanju obnovljene katoličke Crkve Snežne Gospe.

Vučić i Šujok su prethodno u Čurugu položili vence na Spomenik pomirenja, kao i u Muzeju žrtava racije "Topalov magacin".

Iz Žablja se obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

Predsednik Vučić je rekao da će govoriti kratko i iz srca, i istakao da je Balint Pastor zaboravio one koji su najviše doprineli odnosima između Srba i Mađara.

- Najviše su doprineli Viktor Orban i Ištvan Pastor. Još 2009. godine smo postigli dogovor da kada dođe do promene u Srbiji uspostavimo iskreno i dubinsko prijateljstvo između Srbije i Mađarske. Nije bilo lako, nije čak ni danas lako. I posle vekova i decenija neslaganja, ponekad i mržnje, nije lako doći do toga ne samo da se poštujemo, već i međusobno podržavamo i osećamo naklonost i ljubav - kazao je on.

Predsednik Vučić ističe da se Mađari uvek moraju pitati u Srbiji, posebno na lokalnom nivou.

Foto: Printscreen TV Pink

 

- Kada neko zaboravi natpise na mađarskom, mi Srbi moramo da podsetimo i da ispravimo to. Mir, dobre komšije i prijatelji, to je naš cilj. Mi Srbi ne smemo zaboraviti da danas u Evropi nemamo bližeg i većeg prijatelja od Mađarske. U svakom trenutku - istakao je Vučić.

On je podsetio na mađarsku podršku Srbiji prilikom glasanja o rezoluciji o Srebrenici.

- Ja sam ćutao, a Orban je sa druge strane slušalice shvatio šta to znači. I rekao da su uz nas. Ispričaću još jedan detalj iz razgovora sa Ištvanom Pastorom. Seli smo u brzi voz Beograd-Novi Sad. I meni Ištvan kaže: Da smo samo ovo uradili, mnogo je! A onoliko smo uradili. I kada analiziram koliko smo puteva zajedno uradili, posle mnogo obećanja - kazao je predsednik.

Vučić ističe da nas je Ištvan uveo u taj brzi voz drugačijih odnosa između Srba i Mađara.

Foto: Printscreen TV Pink

 

- Mi iz tog brzog voza ne smemo da se vraćamo u vozove koji idu 26 km/h. Želim danas da se zahvalim mađarskoj vladi na podršci za obnovu ovog hrama. Ponosni smo na to. Danas sam čuo mnoge glasove koji me pitaju što dolazim baš ovde, a ne na neko drugo mesto. Za mene su svi građani Srbije jednaki. I oni srpskog roda, i mađarskog i bilo kog drugog roda. Mislim da će se u svetu odigravati stvari koje će doneti mnogo toga teškog u Evropi. Voleo bih da grešim, ali ja zaključke donosim na osnovu činjenica, a ne emocija. I zato i brinem, pomalo se i plašim. Ali imam veliku nadu, da ćemo zajednički umeti da razumemo koliko je mir važan - istakao je on. 

Naglasio je da kada je loše u našoj zemlji, loše je i Mađarima, a kada je dobro mora biti dobro i jednima i drugima.

- Izvinjavam se što mađarski nisam naučio, nadam se da ću u budućnosti moći da popravim i taj nedostatak. Hvala što ste me saslušali. Čestitam vam osveštanje ove crkve. Kada ispratim mađarskog predsednika otići ću do pravoslavne crkve Svetog Nikole da upalim sveću. I za mog druga, prijatelja i brata Ištvana Pastora. Iako sam generacija između Ištvana i Balinta, više se osećam kao Ištvanova generacija - dodao je predsednik Vučić.

BONUS VIDEO: 

Ostavite komentar