Vesti > Politika

Hrvati IPAK ODOBRILI Vučićevu posetu Jasenovcu, samo NE MOŽE pre obeležavanja OLUJE

Posle diplomatskog skandala Hrvatska je rešila da ipak odobri posetu predsednika Srbije Jasenovcu, uz dva uslova

Autor: K1

18/07/2022 > 12:26

podeli vest:

Hrvati IPAK ODOBRILI Vučićevu posetu Jasenovcu, samo NE MOŽE pre obeležavanja OLUJE
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović/bs


Hrvatska je, samo dan nakon što je napravila diplomatski skandal zabranom dolaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Jasenovac, ipak odlučila da dozvoli realizaciju te posete i to u slučaju da budu ispunjena dva uslova.

Prvi je da se sve dogovori na diplomatskom nivou i to "vrlo temeljno", a drugi da poseta ne bude pre jeseni.

- Hrvatska će dozvoliti dolazak predsednika Aleksandra Vučića u Jasenovac, ali to je događaj koji treba dogovoriti diplomatskim kanalima, i vrlo temeljno. To nije bio slučaj jer Vučić je samo javio Miloradu Pupovcu kako želi iz Gradine u BiH, da ode u Pakrac i Jasenovac, a to se ne radi na takav način - izjavio je izvor blizak hrvatskoj vladi za zagrebački Jutarnji list.

- Nemamo ništa protiv njegovog dolaska, ali, ponavljam, potrebno je dogovoriti kako će to izgledati, međutim, to se sigurno neće dogoditi pre jeseni - dodao je isti izvor.

Izvor lista iz hrvatske vlade demantuje objavljene informacije po kojima je srpska diplomatija još u martu a i kasnije, pokušala da dogovori Vučićev dolazak u Jasenovac. - To nije istina. Jedini pokušaj bilo je Vučićevo javljanje Pupovcu, pre toga nije bilo ničega.

U hrvatskoj vladi preovladava uverenje da je predsednik Srbije inicirao ceo slučaj zbog unutrašnjih političkih problema sa kojima se suočava, kao i da bi preduhitrio nadolazeće obeležavanje Oluje, koju u Srbiji zvanično, kako piše list, opisuju kao "nastavak genocida nad srpskim narodom u NDH".

- To nismo, niti ćemo dozvoliti. Neka prođe godišnjica Oluje, a onda će se diplomatije u miru dogovoriti kada i kako bi Aleksandar Vučić mogao doći u Jasenovac, jer tu se ne radi o običnoj poseti - navodi anonimni izvor iz hrvatske vlade.

Ostavite komentar