Vesti > Politika

POSEBNE MERE za hrvatske funkcionere: NAJAVA i OBRAZLOŽENJE, pa tek onda u Srbiju

Srpski ministar policije najavio poseban režim kontrole za hrvatske funkcionere i diplomate

Autor: Tanjug

17/07/2022 > 10:34

podeli vest:

POSEBNE MERE za hrvatske funkcionere: NAJAVA i OBRAZLOŽENJE, pa tek onda u Srbiju
Foto: Tanjug/ OMK MUP Republike Srbije/nr


Premijerka Ana Brnabić ocenila je kao prvorazredni skandal odluka hrvatske vlade da zabrani predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću privatnu posetu Jasenovcu i dodala da je to antievropska i anticivilizacijska odluka i da govori o nepoštovanju srpskih žrtava.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

- To je isto kao kada biste predsedniku Izraela zabranili posetu Aušvicu. To je antievropska i anticivilizacijska odluka i brutalno gaženje slobode kretanja. Da ne analiziramo koliko to govori i o nepoštovanju srpskih žrtava - ocenila je Brnabić gostujući na TV Pink.

Premijerka se zapitala kako hrvatska vlada namerava da objasni zašto je zabranila da Vučić dođe u privatnu posetu i položi cveće na mesto najvećeg stradanja srpskog naroda. - Da li je to odluka države članice Evropske unije, da li je to u skladu sa poštovanjem slobode kretanja, da li je takva odluka u duhu antifašizma i slobodarskih načela ? Da li bi odluka bila drugačija da je najavljena zvanična poseta predsednika - zapitala je Brnabićeva.

Ona je poručila da bi Hrvatska trebalo da stidi i ocenila da je odluka zvaničnog Zagreba najveći skandal koji se dogodio u modernoj istoriji odnosa Srbije i Hrvatske.

Prema njenim rečima, to je pokazatelj kakva je to država koja donosi jednu protivpravnu, antievropsku i anticivilizacijsku odluku, brutalno gazeći princip slobode kretanja. - To je ogledalo jedne zemlje. Da ne govorimo o tome šta ovo znači u smislu nepoštovanja srpskih žrtava, svih onih koji su stradali od ustaškog režima NDH - rekla je Brnabić.

Srpski ministar policije najavljuje posebne kontrole

Foto: Tanjug/OMK MUP Republike Srbije/ Anton Antanasijevic/bg

 

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da će od danas svi funkcioneri hrvatske države, svi nosioci službenih ili diplomatskih pasoša, morati posebno da najave i obrazlože svoju posetu ili prolazak kroz Srbiju i biće stavljeni na poseban režim kontrole.

- Odlukom ustaške Vlade Andreja Plenkovića predsedniku Aleksandru Vučiću zabranjeno je da poseti Jasenovac. Aleksandru Vučiću, unuku jasenovačke žrtve nije dozvoljeno da se pokloni uspomeni na stotine hiljada zaklanih Srba, Jevreja i Roma. Predsedniku Republike Srbije nije dozvoljeno da obiđe najveće srpsko stratište. Ustaše danas, članice Evropske unije, ne vole da ih se podseća koliko su dece poklali - naveo je ministar Vulin u saopštenju.

- Od danas svi funkcioneri hrvatske države, svi nosioci službenih ili diplomatskih pasoša moraće posebno da najave i obrazlože svoju posetu ili prolazak kroz Srbiju i biće stavljeni na poseban režim kontrole. Tako će biti dok sam ja ministar policije, ili dok Hrvatska ne počne da se ponaša kao da nije NDH - izjavio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin komentarišući odluku hrvatskih vlasti da ne dozvole predsedniku Srbije posetu Jasenovcu.

Ostavite komentar