Vesti > Region

Hrvatskoj nedostaju radnici a PREDSEZONA kuca na vrata: Ove godine 180.000 radnih dozvola ZA STRANCE

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske kažu da što se porekla stranih radnika tiče i dalje ih je 60 % iz susednih zemalja

Izvor: K1info/Tanjug

18/04/2023 > 20:41

podeli vest:

Hrvatskoj nedostaju radnici a PREDSEZONA kuca na vrata: Ove godine 180.000 radnih dozvola ZA STRANCE
Foto: Pexel.com


U Hrvatskoj se procenjuje da će ove godine biti izdato između 160 i 180 hiljada radnih dozvola strancima, jer potražnja za radnom snagom iz drugih zemalja je velika i bez njih hrvatska privreda ne bi preživela, rečeno je na okruglom stolu Hrvatske privredne komore.

- Prošle godine izdato je 124.000 radnih dozvola što je gotovo 51,5 odsto više u odnosu na 2021. godinu - rekao je predsednik Hrvatske privredne komore Zagreb Josip Zaher.

Dodao je da su dozvole za boravak i rad izdate u najvećem broju u građevinarstvu i turizmu, a sve više i u logistici, skladištenju i trgovini.

Zaher kaže da su najbolji domaći radnici, jer su edukovani,  govore hrvatski jezik i poznaju okruženje u kojem rade i da poslodavci žele da ih sačuvaju.

- Plate mogu poslužiti kao rešenje, ali do nekih prihvatljivih nivoa i mogućnosti - rekao je. Kaže i da se u obzir mora uzeti niz faktora poput produktivnosti, volumena i ekonomičnosti, a najzad i cene usluga i proizvoda.

Portparol Kamgrada Dragutin Kamenski, ističe da zapošljavanje stranih radnika značajno povećava troškove poslovanja i da je jezička barijera veliki problem. Upozorava da će još veći izazov biti zapošljavanje stranaca kao tehničkog kadra, jer za zadovoljenje regulative i polaganje stručnih ispita treba i do tri godine.

Foto: Unsplash.com

 

Državni sekretar u Ministarstvu rada Ivan Vidiš kaže da je cilj dopuna zakona o strancima povećanje udela kvalitetne i kvalifikovane radne snage, ali i dodatnog administrativnog rasterećenja.

Rekao je i da raste potražnja za stranim radnicima, ali i da Hrvatska postaje sve zanimljivija zbog sve konkurentnijih plata.

- Prosečna neto plata u Hrvatskoj od 1.095 evra sve je veći mamac stranim radnicima - rekao je Vidiš, prenela je Hina.

Željko Katić iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske kazao je da što se porekla stranih radnika tiče i dalje ih je 60 odsto iz susednih zemalja, ali se poslednjihh godinu-dve pojavio i Nepal.

 

 

 


 

 

 

 

 

Ostavite komentar