Vesti > Svet

Izrael izveo UDARE u blizini najveće BOLNICE U GAZI: Tvrde da se tu nalazi Hamasov KOMANDNI CENTAR

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće sutra vanrednu, hitnu sednicu na zahtev Ujedinjenih Arapskih Emirata

Izvor: K1info/Tanjug

29/10/2023 > 09:07

podeli vest:

Izrael izveo UDARE u blizini najveće BOLNICE U GAZI: Tvrde da se tu nalazi Hamasov KOMANDNI CENTAR
Foto: Tanjug/AP


Izraelski avioni izveli su rano jutros vazdušne napade u blizini najveće bolnice u Gazi, koja je puna pacijenata, a na tom mestu se nalazi i desetine hiljada Palestinaca koji traže sklonište, javlja AP.

Izrael je rekao da lideri militantnog Hamasa imaju komandni centar ispod bolnice, bez davanja mnogo dokaza, navela je američka novinska agencija.

Napadi su došli dan nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanijahu objavio "drugu fazu" izraelskog rata protiv Hamasa, tri nedelje nakon što je Hamas upao na jug Izraela 7. oktobra i ubio više od 1.400 ljudi, pritom otevši oko 230 civila.

Kopnene snage ušle su u Gazu početkom vikenda, dok je Izrael sve vreme gađao Hamasove mete iz vazduha, sa kopna i mora.

Stanovnici Gaze su rekli da su u najnovijim napadima uništeni brojni putevi koji vode ka bolnici Šifa u gradu Gaza, koji je deo severnog dela opkoljene teritorije, čijim je stanovnicima Tel Aviv ponovo poručio da se evakuišu na jug Pojasa.

Međutim, desetine hiljada ljudi je našlo utočište u blizini bolnice Šifa, koja je puna pacijenata ranjenih u vazdušnim napadima.

- Dolazak do bolnice sada je postao veoma težak. Izgleda da (Izraelci) žele da odseku tu oblast - rekli su očevici sa lica mesta i dodali da su izraelski napadi u prethodna dva dana bili "najnasilniji i najintenzivniji" od početka rata.

Izraelska vojska: Pogodili smo oko 450 Hamasovih meta u Pojasu Gaze

Izraelske kopnene snage saopštile su danas da su borbeni avioni pogodili oko 450 Hamasovih meta u Pojasu Gaze tokom prethodnog dana. Gađani su Hamasovi komandni centri, osmatračnice i pozicije za lansiranje protivtenkovskih navođenih raketa, preneo je Times of Israel.

Navedeno je da je izraelska vojska proširila kopnene operacije u Pojasu Gaze tokom noći, pa su ušle i nove snage. Izraelska vojska je saopštila da su kopnene snage udarile na "terorističke ćelije i timove Hamasa" koji su pripremali raketne napade, a onda su avioni ciljali ostala mesta koja pripadaju militantnoj grupi.

Sednica SB UN zakazana za sutra

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće sutra vanrednu, hitnu sednicu na zahtev Ujedinjenih Arapskih Emirata, javlja AP pozivajući se na predstavnika Abu Dabija u Savetu.

Nešto ranije, UAE su zatražili od SB UN da zaseda "što pre je moguće", nakon izraelskih proširenih kopnenih operacija u Pojasu Gaze i prekida telekomunikacionih mreža. Emirati su zatražili od šefova UN za humanitarna pitanja, Martina Grifitsa i Filipa Lazarinija, da podnesu izveštaj.

- UAE su zatražile hitnu sednicu SB UN, da se održi što pre je moguće, nakon izraelske najave o proširenju kopnenih operacija u Gazi - navela je na mreži X portparolka misije Emirata u UN Šahad Matar.

Emirati su nestalna članica Saveta bezbednosti za 2022. i 2023. godinu. Ministarstvo spoljnih poslova UAE osudilo je u subotu izraelske kopnene operacije u Pojasu Gaze i izrazile duboku zabrinutost "zbog izraelske vojne eskalacije", navodi se, između ostalog, na sajtu ministarstva spoljnih poslova Emirata.

Ostavite komentar