Vesti > Svet

Istorijski pomak u medicini! Dečaku (13) U LOBANJU UGRADILI UREĐAJ za kontrolu EPILEPSIJE

Operacija je izvedena u oktobru kao deo suđenja u bolnici Great Ormond Street u Londonu kada je Oran imao 12 godina

Izvor: K1info/index.hr

Autor: Anica Ninković

24/06/2024 > 10:21

podeli vest:

Istorijski pomak u medicini! Dečaku (13) U LOBANJU UGRADILI UREĐAJ za kontrolu EPILEPSIJE
Foto: Pixabay.com


Dečak sa teškom epilepsijom postao je prvi pacijent na svetu koji je isprobao novi uređaj za kontrolu napada implantiran u njegovu lobanju, prenosi danas BBC. Neurostimulator, koji šalje električne signale duboko u njegov mozak, smanjio je dnevne napade Orana Noulsona za 80 procenata.

Njegova majka Džastin rekla je za Bi-Bi-Si da je srećniji i da ima "mnogo bolji kvalitet života". Operacija je izvedena u oktobru kao deo suđenja u bolnici Great Ormond Street u Londonu kada je Oran imao 12 godina. Oran, iz Somerseta, ima Lenoks-Gastoov sindrom, oblik epilepsije otporan na standardni tretman koji se razvio u dobi od tri godine.

"Epilepsija mu je ukrala celo detinjstvo"

Od tada je imao napade u rasponu od dvadeset do nekoliko stotina svakog dana. Oranova majka je, pre operacije, objasnila kako je epilepsija dominirala dečakovim životom: „Ukrala mu je celo detinjstvo”. Rekla je da je imao niz različitih napada, uključujući i one u kojima bi pao na zemlju, snažno se tresao i gubio svest.

Rekla je da će povremeno prestati da diše i zahteva hitnu reanimaciju. Oran ima autizam i ADHD, ali Džastin kaže da je njegova epilepsija daleko najveća prepreka.

- Imao sam prilično bistro trogodišnjake, i u roku od nekoliko meseci od početka napada, njegovo stanje se pogoršalo i on izgubila mnogo veština - rekla je ona.

Operacija je trajala osam sati

Oran je uključen u CADET projekat - seriju ispitivanja koja procenjuju bezbednost i efikasnost duboke moždane stimulacije za tešku epilepsiju. Partnerstvo uključuje bolnicu Great Ormond Street, Universiti College London, King's College Hospital i Univerzitet u Oksfordu.

Epileptični napadi se pokreću abnormalnim naletima električne aktivnosti u mozgu. Svrha uređaja, koji emituje konstantan impuls struje, je da blokira ili prekine nenormalne signale. Operacija, koja je trajala oko osam sati, obavljena je u oktobru 2023. godine.

 

 

Ostavite komentar