Vesti > Svet

Nema mira na BLISKOM ISTOKU: Hezbolah zapretio jednoj od ČLANICA EU!

Kipar će takođe biti deo rata ako otvori svoje aerodrome i baze za izraelske snage - rekao je vođa Hezbolaha

Autor: K1info/CNN

22/06/2024 > 12:38

podeli vest:

Nema mira na BLISKOM ISTOKU: Hezbolah zapretio jednoj od ČLANICA EU!
Foto: tanjug/AP Photo/Hussein Malla


Lider Hezbolaha Hasan Nasralah zapretio je da će gađati Kipar ako malo mediteransko ostrvo pomogne Izraelu u potencijalnom ratu između libanske militantne grupe i jevrejske države.

- Kipar će takođe biti deo rata ako otvori svoje aerodrome i baze za izraelske snage - rekao je vođa Hezbolaha u sredu u vatrenom govoru emitovanom na televiziji.

Kiparski predsednik Nikos Hristodulidis, odgovarajući na komentare, negira da je Nikozija umešana u rat.

- Izjave nisu prijatne i predstavljaju pokušaj da se stvori slika da je Kipar umešan u ratne operacije. Kipar nije umešan ni na koji način - rekao je Hristodulidis i dodao da su linije komunikacije otvorene sa libanskom i iranskom vladom.

Evropska unija je odmah stala u odbranu Kipra.

- Svaka pretnja jednoj od naših država članica je pretnja EU - rekao je novinarima portparol EU Peter Stano.

Oglasila se i susedna Grčka koja je takođe izrazila "nepodeljenu solidarnost" sa Kiprom i navela da je pretnja upotrebom sile flagrantno kršenje Povelje Ujedinjenih nacija, prenosi Kurir.

Libanski ministar spoljnih poslova Abdalah Bu Habib, pokušavajući da spusti tenzije, nazvao je svog kiparskog kolegu Konstantinosa Kombosa i rekao da se Liban kontinuirano oslanja na pozitivnu ulogu Kipra u podršci stabilnosti u regionu.

Stručnjaci i dalje veruju da je rat između Izraela i Hezbolaha malo verovatan, međutim, samo pominjanje Kipra dodaje novu dimenziju sukobu Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze. Izjava Nasralaha rizikuje da uvuče članicu EU u rat koji se već proširio Bliskim istokom i stavlja u centar pažnje veze Kipra sa Izraelom.

Ostavite komentar