Vesti > Svet

DA LI JE RUSKA EKONOMIJA STVARNO TOLIKO JAKA? Čak osam članica EU ima isto mišljenje - Putin "prodaje laži"

Naglasili su da je od suštinskog značaja da zapadne demokratije pooštre pritisak, jer bi Putin mogao da ojača ekonomiju i napadne Evropu

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

24/07/2024 > 22:10

podeli vest:

DA LI JE RUSKA EKONOMIJA STVARNO TOLIKO JAKA? Čak osam članica EU ima isto mišljenje - Putin "prodaje laži"
Foto: Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP


Uz sve izraženije pogoršanje ekonomske situacije u Rusiji usled oštrih sankcija Zapada, Vladimir Putin "prodaje laži" o snazi ruske ekonomije koje bi trebalo demantovati, tvrde ministri finansija osam zemalja članica EU.

Oni navode da postoje znaci da se ruska ekonomija "sovjetizuje", sa mnogim obeležjima bivšeg SSSR-a, uključujući eksproprijaciju privatne imovine radi finansiranja javne potrošnje, "potpune nebrige o društvenom i ekonomskom blagostanju stanovništva" i zauzimanja kursa ka ratnoj ekonomiji, prenosi londonski Gardijan.

- Ako Putin nastavi ovim putem, dugoročna šteta po rusku ekonomiju će biti značajna - napisali su u zajedničkom članku za Gardijan.

Naglasili su da je od suštinskog značaja da zapadne demokratije pooštre pritisak, zbog bojazni da bi, ukoliko bi sutra došlo do primirja u Ukrajini, Rusija narednih godina bila usmerena na jačanje svoje oslabljene ekonomije "za drugi napad na Evropu".

- Resovjetizacijom ruske ekonomije, Putin je otvorio put ka sopstvenom padu. Sada je vreme da Zapad još više pojača pritisak. Podrška Ukrajini i podrivanje sposobnosti Rusije da vodi rat na svakom koraku trebalo bi da bude glavni prioritet svake demokratske zemlje - navodi se u članku koji je potpisalo osam ministara finansija.

Oni smatraju da postoji mnogo znakova da se ruska ratna ekonomija pogoršava jer su, kako kažu, sankcije i druge mere za slabljenje ruske ekonomije efikasne.

- Ali može se učiniti još više. Moramo nastaviti da povećavamo pritisak na Putinov režim i podržavamo Ukrajinu - navodi se u članku koji su potpisali ministri finansija Švedske, Danske, Estonije, Finske, Litvanije, Letonije, Holandije i Poljske, čiji je premijer Donald Tusk ranije rekao da je Evropa ušla u novu "predratnu eru" sličnu onoj iz 1938. godine.

Ostavite komentar