Vesti > Svet

SKANDAL NA TRAMPOVOM SKUPU! Letele PSOVKE i uvrede a sve zakuvao poznati komičar

Govor započet nizom vulgarnih i rasističkih izjava saveznika bivšeg američkog predsednika

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

28/10/2024 > 07:12

podeli vest:

SKANDAL NA TRAMPOVOM SKUPU! Letele PSOVKE i uvrede a sve zakuvao poznati komičar
Foto: Tanjug/AP


Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp predvodio je u nedelju predizborni skup u njujorškom Madison Square Gardenu, koji je započet nizom vulgarnih i rasističkih izjava saveznika bivšeg američkog predsednika.

Tramp želi iskoristiti ovaj skup, održan na mestu poznatom po košarkaškim utakmicama Niks-a i koncertima Bilija Džoela, kako bi izneo svoju završnu reč protiv demokratske predsedničke kandidatkinje Kamale Haris, iako je savezna država Njujork poslednji put podržala republikanskog predsedničkog kandidata daleke 1984. godine.

"Želeo bih da započnem postavljanjem vrlo jednostavnog pitanja. Da li vam je sada bolje nego pre četiri godine?" rekao je Tramp na početku govora. Publika je povikala: "Ne." Potom je obećao da će zaustaviti "invaziju kriminalaca koji dolaze u našu zemlju" ako pobedi na izborima 5. novembra, a Haris je nazvao "osobom s vrlo niskim koeficijentom inteligencije".

Tramp je takođe izjavio da bi dozvolio bivšem nezavisnom predsedničkom kandidatu Robertu F. Kenediju mlađem, kojeg je podržao i koji je jedan od vodećih širitelja teorija zavere o vakcinama, da se "razmaše" po pitanju zdravlja, hrane i lekova ukoliko ponovo bude izabran.

Spisak od najmanje 20 uvodnih govornika uključivao je raznolike ličnosti – od bivšeg profesionalnog rvača Hulka Hogana, preko bivšeg gradonačelnika Njujorka Rudija Đulijanija, do Trampovih sinova, Erika i Dona mlađeg. Neki od uvodnih govornika koristili su rasistički jezik i govor mržnje kako bi zagrejali publiku.

Rudi Đulijani, bivši gradonačelnik Njujorka i Trampov lični advokat, lažno je tvrdio da je Haris bila "na strani terorista" u izraelsko-palestinskom sukobu i da želi dovesti Palestince u SAD.

Komičar Toni Hinčklif koristio je grube izraze, našalivši se da Latinoamerikanci "vole da prave bebe", a karipsku američku teritoriju Portoriko nazvao je "plutajućim otokom smeća". Portorikanski pevač Riki Martin objavio je isečak govora na svom Instagramu uz komentar na španskom: "Ovako misle o nama".

Portorikanci su američki državljani, ali oni koji žive na ostrvu ne mogu glasati na opštim izborima u SAD-u. Međutim, milioni Portorikanaca koji su se preselili na kopno SAD-a mogu učestvovati na izborima, a mnogi su se nastanili u Pensilvaniji. Haris je ranije tog dana posetila portorikanski restoran u Filadelfiji, u saveznoj državi Pensilvaniji, kako bi podstakla ljude da glasaju. Objavila je video na društvenim mrežama obećavši da će kao predsednica "ulagati u budućnost Portorika".

Američki milijarder Ilon Mask, koji podržava Trampovu kandidaturu za reizbor putem svoje platforme X, svojim ogromnim bogatstvom i donacijama, što je već pokrenulo neka pravna pitanja, dočekan je na pozornici uzvikujući: "Ilon". "Ovo je vrsta pozitivne energije kakva je potrebna Americi", rekao je Mask.

Mask, za koga je Tramp izjavio da bi ga izabrao da vodi novu vladinu komisiju za efikasnost, rekao je da bi savezni budžet mogao biti smanjen za "najmanje" 2 biliona dolara. Izdaci američkog budžeta premašili su 6,75 biliona dolara u fiskalnoj 2024. godini, koja je završena 30. septembra.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar