Zdravlje

Evo zašto bi trebalo da SEMENKE BUNDEVE uvrstite u svakodnevnu ishranu

Pružaju brojne zdravstvene beneficije i mogu se jesti tokom cele godine

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

26/10/2024 > 15:00

podeli vest:

Evo zašto bi trebalo da SEMENKE BUNDEVE uvrstite u svakodnevnu ishranu
Foto: Freepik.com


Jesen je sezona kada bundeve preplavljuju pijace, a sa njima i ukusne semenke koje su pravi dar prirode.

Iako se najviše konzumiraju tokom jeseni, ove semenke pružaju brojne zdravstvene beneficije i mogu se jesti tokom cele godine. Jedna skupina nutricionista iznela je svoje zaključke koje su to dobrobiti semenki za portal Eating Well.

Foto: Freepik.com

 

Evo šta su rekli:

Protivupalno delovanje

Semenke bundeve sadrže lignane, biljne spojeve sa snažnim antioksidativnim svojstvima, koji mogu pomoći u smanjenju upala u telu. Osim toga, istraživanja ukazuju da lignani pomažu u blokiranju razvoja krvnih sudova koji hrane tumore, čime usporavaju rast ćelija raka.

Zdravlje srca

Ove semenke bogate su biljnim proteinima i siromašne zasićenim mastima, što ih čini odličnim saveznikom za očuvanje zdravlja srca. Magnezijum koji se u njima nalazi doprinosi regulaciji krvnog pritiska, a uravnotežene vrednosti šećera u krvi dodatno smanjuju rizik od kardiovaskularnih problema.

Jačanje imuniteta

Cink iz semenki bundeve poznat je po tome što podržava imuni sistem, ubrzava oporavak od prehlade i podiže nivo energije. Zahvaljujući sadržaju magnezijuma, semenke doprinose održavanju energije tokom dana i poboljšavaju otpornost organizma na stres.

Prirodno poboljšanje sna

Ako se borite sa nesanicom, šaka semenki bundeve pre spavanja može vam pomoći. One su bogate triptofanom, aminokiselinom koja pomaže u proizvodnji serotonina i melatonina – hormona zaslužnih za dobro raspoloženje i kvalitetan san.

Podrška su muškom reproduktivnom zdravlju

Cink igra ključnu ulogu u zdravlju prostate i proizvodnji testosterona. Osim toga, semenke bundeve mogu doprineti boljoj pokretljivosti spermatozoida, što ih čini korisnim za očuvanje reproduktivnog zdravlja muškaraca.

Pomažu kod probavnih tegoba

Zbog visokog sadržaja vlakana, semenke bundeve pomažu u regulaciji probave i sprečavaju zatvor. Magnezijum u njima deluje kao prirodni laksativ, povlačeći vodu u creva i olakšavajući prolaz sadržaja kroz probavni trakt.

Foto: Freepik.com

 

Kome treba oprez?

Iako su veoma korisne, osobe sa sindromom iritabilnog creva (IBS) ili divertikulitisom trebalo bi da ih konzumiraju pažljivo ili ih izbegavaju tokom perioda upale, jer mogu iritirati creva.

Dodajte semenke bundeve svojoj ishrani – bilo da ih grickate, ubacite u salate ili pripremate kao dodatak pecivima – i uživajte u njihovim brojnim zdravstvenim prednostima!

BONUS VIDEO:

 

 

Ostavite komentar