ZNATE LI ŠTA SE DESI KAD DODATE ORAHE U MLEKO? Napitak koji čini čuda za zdravlje!
Možete na jednostavan način unaprediti svoje zdravlje koristeći prirodne sastojke iz vaše kuhinje
26.11.2024
Vesti"Živi" napitak bogat probioticima, koji blagotvorno deluje na creva, imunitet i opšte zdravlje
podeli vest:
Kombuha – čajni napitak koji zvuči egzotično, ali se u stvari može lako napraviti kod kuće. Ovaj prirodni eliksir sve je popularniji zbog svojih navodnih zdravstvenih koristi, a evo šta treba da znate ako želite da probate ili sami gajite kombuhu.
Šta je kombuha?
Kombuha je fermentisani napitak dobijen od zaslađenog čaja i posebne kulture poznate kao SCOBY (Simbiotic Colony of Bacteria and Yeast). Ukratko, to je "živi" napitak bogat probioticima, koji blagotvorno deluje na creva, imunitet i opšte zdravlje.
Foto: Freepik.com
Kako se gaji kombuha?
Osnovni sastojci:
-Crni ili zeleni čaj (možete kombinovati).
-Šećer (beli šećer je najčešći, jer hrani SCOBY).
-SCOBY kultura (možete je kupiti ili dobiti od nekog ko već gaji kombuhu).
-Staklena tegla i pamučna krpa.
Postupak pripreme:
Napravite litar jakog čaja i zasladite ga sa 100 g šećera.
Ohladite čaj na sobnu temperaturu.
Sipajte čaj u staklenu teglu, dodajte SCOBY i 100 ml starter tečnosti (kombuha od prethodne ture ili kupovna).
Pokrijte teglu pamučnom krpom i učvrstite gumicom kako bi napitak disao, ali bio zaštićen od prašine.
Ostavite teglu na tamnom mestu na sobnoj temperaturi 7-10 dana.
Šta dalje? Kada kombuha završi fermentaciju (probaćete po ukusu – treba da bude blago kisela), izvadite SCOBY, čuvajte ga za sledeću turu, a napitak prelijte u flaše i čuvajte u frižideru.
Foto: Freepik.com
Kako utiče na zdravlje?
Podrška crevima: Kombuha je bogata probioticima koji pomažu zdravlju creva, balansiraju mikrofloru i poboljšavaju varenje.
Detoksikacija: Zahvaljujući antioksidansima, pomaže jetri da se oslobodi toksina.
Imunitet: Jača imunitet i smanjuje rizik od infekcija.
Energija: Fermentacija kombuhe proizvodi male količine prirodnih B vitamina, koji doprinose energiji i boljem raspoloženju.
Blagotvorno na kožu: Zbog detoksikacije organizma i antioksidanasa, može pomoći u borbi protiv akni i drugih problema sa kožom.
Možete na jednostavan način unaprediti svoje zdravlje koristeći prirodne sastojke iz vaše kuhinje
26.11.2024
VestiDobra vest je možemo da uživamo u svežem, umesto da jedemo uvozno
25.11.2024
VestiDa li je kombuha za svakoga?
Iako je kombuha prirodan i zdrav napitak, treba je konzumirati umereno. Osobe sa problemima sa varenjem ili oslabljenim imunitetom treba da se posavetuju sa lekarom pre nego što je uključe u ishranu. Takođe, zbog male količine alkohola koja se prirodno stvara tokom fermentacije, ne preporučuje se deci i trudnicama.
Narodni savet:
Ako se odlučite da sami pravite kombuhu, budite strpljivi i pažljivi. Čuvajte je na čistom mestu, jer je to živi organizam koji reaguje na okolinu. I ne zaboravite – ako osetite previše sirćetni miris ili vam napitak ima čudan ukus, bolje ga bacite i krenite iznova.
Kombuha je više od trenda – to je prirodan način da osnažite svoje zdravlje i uživate u nečem što sami napravite. Probajte i uživajte u svakom gutljaju!
BONUS VIDEO:
Bogata je proteinima, omega-3 masnim kiselinama i vitaminima, što je čini savršenim izborom za uravnoteženu ishranu tokom posta
28.11.2024
Posna jelaUređaji, koji ispuštaju prijatne mirise, zapravo su povezani s ozbiljnim zdravstvenim problemima
25.11.2024
VestiStručnjaci naglašavaju da čokolada može biti deo zdrave ishrane, ali samo uz pravilnu meru
25.11.2024
VestiKako Batut navodi, registruje se osnovni intenzitet aktivnosti virusa gripa
22.11.2024
Vesti
Ostavite komentar