Zdravlje

ŠTA JE KOMBUHA I ZAŠTO JE SVI PIJU? Prirodni napitak koji osvaja svet zdravlja

"Živi" napitak bogat probioticima, koji blagotvorno deluje na creva, imunitet i opšte zdravlje

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

27/11/2024 > 13:00

podeli vest:

ŠTA JE KOMBUHA I ZAŠTO JE SVI PIJU? Prirodni napitak koji osvaja svet zdravlja
Foto: Freepik.com


Kombuha – čajni napitak koji zvuči egzotično, ali se u stvari može lako napraviti kod kuće. Ovaj prirodni eliksir sve je popularniji zbog svojih navodnih zdravstvenih koristi, a evo šta treba da znate ako želite da probate ili sami gajite kombuhu.

Šta je kombuha?

Kombuha je fermentisani napitak dobijen od zaslađenog čaja i posebne kulture poznate kao SCOBY (Simbiotic Colony of Bacteria and Yeast). Ukratko, to je "živi" napitak bogat probioticima, koji blagotvorno deluje na creva, imunitet i opšte zdravlje.

Foto: Freepik.com

 

Kako se gaji kombuha?

Osnovni sastojci:

-Crni ili zeleni čaj (možete kombinovati).
-Šećer (beli šećer je najčešći, jer hrani SCOBY).
-SCOBY kultura (možete je kupiti ili dobiti od nekog ko već gaji kombuhu).
-Staklena tegla i pamučna krpa.

Postupak pripreme:

Napravite litar jakog čaja i zasladite ga sa 100 g šećera.
Ohladite čaj na sobnu temperaturu.
Sipajte čaj u staklenu teglu, dodajte SCOBY i 100 ml starter tečnosti (kombuha od prethodne ture ili kupovna).
Pokrijte teglu pamučnom krpom i učvrstite gumicom kako bi napitak disao, ali bio zaštićen od prašine.
Ostavite teglu na tamnom mestu na sobnoj temperaturi 7-10 dana.

Šta dalje? Kada kombuha završi fermentaciju (probaćete po ukusu – treba da bude blago kisela), izvadite SCOBY, čuvajte ga za sledeću turu, a napitak prelijte u flaše i čuvajte u frižideru.

Foto: Freepik.com

 

Kako utiče na zdravlje?

Podrška crevima: Kombuha je bogata probioticima koji pomažu zdravlju creva, balansiraju mikrofloru i poboljšavaju varenje.

Detoksikacija: Zahvaljujući antioksidansima, pomaže jetri da se oslobodi toksina.

Imunitet: Jača imunitet i smanjuje rizik od infekcija.

Energija: Fermentacija kombuhe proizvodi male količine prirodnih B vitamina, koji doprinose energiji i boljem raspoloženju.

Blagotvorno na kožu: Zbog detoksikacije organizma i antioksidanasa, može pomoći u borbi protiv akni i drugih problema sa kožom.

Da li je kombuha za svakoga?

Iako je kombuha prirodan i zdrav napitak, treba je konzumirati umereno. Osobe sa problemima sa varenjem ili oslabljenim imunitetom treba da se posavetuju sa lekarom pre nego što je uključe u ishranu. Takođe, zbog male količine alkohola koja se prirodno stvara tokom fermentacije, ne preporučuje se deci i trudnicama.

Narodni savet:

Ako se odlučite da sami pravite kombuhu, budite strpljivi i pažljivi. Čuvajte je na čistom mestu, jer je to živi organizam koji reaguje na okolinu. I ne zaboravite – ako osetite previše sirćetni miris ili vam napitak ima čudan ukus, bolje ga bacite i krenite iznova.

Kombuha je više od trenda – to je prirodan način da osnažite svoje zdravlje i uživate u nečem što sami napravite. Probajte i uživajte u svakom gutljaju!

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar