"NI DEDA TI TO NIJE JEO!" Poznati kardiolog tvrdi da ovaj doručak nije toliko zdrav kao što mislimo!
Ishrana bi trebalo da se prilagodi individualnim potrebama, uz konsultaciju s lekarima ili nutricionistima
13.12.2024
VestiIako bogata proteinima i omega-3 masnim kiselinama, može nositi i određene zdravstvene rizike
podeli vest:
Tunjevina je omiljen izbor mnogih kada je reč o brzom i zdravom obroku i za vreme posta, ali da li ste se ikada zapitali šta zapravo unosite u organizam konzumiranjem ove ribe? Nedavna istraživanja otkrila su da tunjevina, iako bogata proteinima i omega-3 masnim kiselinama, može nositi i određene zdravstvene rizike.
Foto: Shutterstock
Šta kažu naučnici?
Prema studiji sprovedenoj na Univerzitetu u Bingamtonu, konzerva tunjevine može sadržavati do 18 mikrograma žive. Ovo je značajno, jer preporučeni maksimalni nedeljni unos žive iznosi samo 1,6 mikrograma po kilogramu telesne mase. Redovno konzumiranje tunjevine može dovesti do akumulacije žive u organizmu, što može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući oštećenje moždanih ćelija i povećan rizik od kardiovaskularnih oboljenja.
Ishrana bi trebalo da se prilagodi individualnim potrebama, uz konsultaciju s lekarima ili nutricionistima
13.12.2024
VestiVerovatno će mu nedostajati njegova organska pečena jagnjetina, ali spreman je da uradi sve kako bi se oporavio
12.12.2024
SvetSindrom propusnog creva i cink u konzerviranoj tunjevini
Još jedna zabrinjavajuća činjenica otkrivena u studiji odnosi se na visok nivo cinka u konzerviranoj tunjevini. Cink, iako esencijalan za zdravlje, u velikim količinama može doprineti razvoju sindroma propusnog creva. Ovo stanje omogućava štetnim jedinjenjima da kroz crevne zidove dospeju u krvotok, što može oslabiti imuni sistem i povećati rizik od autoimunih bolesti.
Koliko tunjevine je bezbedno?
Nutricionisti i zdravstveni stručnjaci preporučuju umerenost u konzumaciji tunjevine. Preporuka je da se ne unosi više od jedne do dve porcije nedeljno, posebno kod osetljivih grupa poput trudnica i dece. Kod njih je potreban dodatni oprez zbog potencijalnog uticaja žive na razvoj mozga i nervnog sistema.
Foto: Shutterstock
Benefiti tunjevine – uz pravu meru
Iako nosi rizike, tunjevina je bogat izvor proteina, vitamina D i omega-3 masnih kiselina koje povoljno utiču na zdravlje srca i mozga. Međutim, važno je birati proizvode od proverenih proizvođača i, kada je moguće, odlučiti se za svežu tunjevinu umesto konzervirane.
Da rezimiramo
Tunjevina može biti zdrav i hranljiv izbor, ali samo uz pravilno doziranje. S obzirom na rizike povezane sa prekomernim unosom, ključno je pratiti preporuke stručnjaka i konzumirati ovu popularnu ribu umereno. Na taj način, možete uživati u njenim koristima bez narušavanja zdravlja.
BONUS VIDEO:
Više od 700 farmi je pogođeno
12.12.2024
VestiNajnovija istraživanja ukazuju na to da paljenje mirisnih sveća može izazvati probleme koji nisu nimalo zanemarljivi
12.12.2024
VestiHidratacija tokom zime ključna je za naše zdravlje, jer dehidracija može izazvati niz zdravstvenih problema
11.12.2024
VestiIako je izloženost niskim temperaturama najčešći uzrok, postoje i drugi faktori koji mogu doprineti ovom stanju
11.12.2024
Vesti
Ostavite komentar