Zdravlje

DORUČAK KOJI DONOSI DUGOVEČNOST Evo šta jedu najzdraviji ljudi na svetu

Stanovnici Okinave, Sardinije, Ikare, poluostrva Nikoja i kalifornijskog grada Loma Linda kažu da žive dugo jer vrlo paze šta jedu

Izvor: K1info

29/01/2025 > 08:03

podeli vest:

DORUČAK KOJI DONOSI DUGOVEČNOST Evo šta jedu najzdraviji ljudi na svetu
Foto: Shutterstock


I dok u Srbiji doručak često podrazumeva peciva, prerađene mesne proizvode ili jaja, u delovima sveta poznatim po dugovečnosti – tzv. plavim zonama, doručak izgleda potpuno drugačije. Stanovnici Okinave, Sardinije, Ikare, poluostrva Nikoja i kalifornijskog grada Loma Linda redovno konzumiraju hranu bogatu vlaknima, proteinima i zdravim mastima, što doprinosi njihovom zdravlju i dugom životnom veku.

Foto: Shutterstock

 

Šta jedu najdugovečniji ljudi sveta?

Prema istraživanjima, čak 80% ishrane u plavim zonama čine biljne namirnice, dok su meso, riba i mlečni proizvodi zastupljeni u minimalnim količinama. Ključni sastojci njihovog doručka su:

- Integralne žitarice (pirinač, ječam, proso).
- Pasulj i mahunarke.
- Fermentisani proizvodi (misu supa, jogurt, tempeh).
- Orašasti plodovi i semenke.
- Voće i povrće bogato antioksidansima.

Foto: Shutterstock

 

Okinavski doručak – recept za dug život

Na Okinavi, ostrvu u Japanu poznatom po velikom broju stogodišnjaka, doručak se često sastoji od:

Pirinča sa povrćem.
Tofua i fermentisanih proizvoda poput miso supe.
Morskih algi bogatih jodom i mineralima.
Slatkog krompira, koji je jedan od glavnih izvora ugljenih hidrata.

Za razliku od zapadnjačke ishrane, koja uključuje mnogo prerađene hrane i šećera, Okinavljani se oslanjaju na sveže i nutritivno bogate namirnice.

Možemo li usvojiti njihove navike?

Uvođenje celovitih namirnica biljnog porekla, manje pržene hrane i veće konzumacije mahunarki može značajno poboljšati zdravlje i smanjiti rizik od hroničnih bolesti. Iako nije neophodno u potpunosti menjati način ishrane, male promene u doručku mogu doneti velike benefite.

Doručak najdugovečnijih ljudi na svetu temelji se na prirodnim, neprerađenim namirnicama, koje pružaju energiju, jačaju imunitet i pomažu u održavanju zdravlja. Možda nam ovakav način ishrane ne bi odmah pao na pamet, ali vredi ga isprobati – jer zdravlje počinje upravo od prvog obroka u danu.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar