Simona Stanković

Evo kako da OČISTITE ORGANIZAM i na taj način spasite ga PROLEĆNOG UMORA: Bez gladovanja i ispijanja voćnih sokića!

Detoksikacija organizma odlična je stvar pred proleće, a naš sagovornik otkriva najbolji način da to sprovedete bez gladovanja

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

11/03/2024 > 21:01

podeli vest:

Evo kako da OČISTITE ORGANIZAM i na taj način spasite ga PROLEĆNOG UMORA: Bez gladovanja i ispijanja voćnih sokića!
Foto: K1info/Shutterstock/Freepik


Polako izlazimo iz sezone slava kada smo jeli previše masne i slatke hrane. Ostavljamo sedam saveta Ivana Milevića, profesora sporta, ličnog trenera i osnivača absolutefitness - a, kako bismo lakše pomogli organizmu da što lakše, bez posledica, „preživi“ period preteranog unosa masnoća i šećera, kao kako da se ne oseti prolećni umor. 

Detoksikacija bi trebala da podrazumeva lanac događaja koji se odnosi na više sistema i više organa u telu. Ako je jedan od sistema neefikasan, proces neće imati rezultat kakav ste želeli.

- Treningom ćete pospešiti znojenje, gde se velikim delom izlučuju toksini kroz kožu. Ovaj efekat možete takođe postići i odlaskom u saunu. Naravno, idealna je kombinacija. Dakle, koža je najveći organ u telu i treba joj omogućiti da izbacuje štetne materije - objašnjava naš sagovornik Ivan Milević. 

Neke od opštih preporuka kada su disajni putevi u pitanju, odnose se na provetravanje prostorije u kojoj boravite, tj poboljšavanjem kvaliteta vazduha, izbegavanjem udisanja pušačkog dima i drugih štetnih hemikalija. Treningom takođe možete poboljšati protok krvi u pluća, a to dalje znači da omogućavate telu da toksine deportuje do jetre i bubrega, čime se filtrira krv.

- Limfa funkcioniše kroz sistem mišićnim radom. U najkraćem, limfa je tečnost koja teče kroz limfni sistem, koja putem limfnih kanala i čvorova filtrira bakterije i oštećene ćelije. Dakle, hranljive materije se dopremaju putem krvi do ćelije, zatim se otpadni proizvodi sakupljaju ,oštećene ćelije i bakterije, pre nego što se kao limfa odliva u limfne kapilare. Istraživanja su pokazala da se treningom povećava limfna efikasnost - navodi on. 

Pravilnom ishranom, možete olakšati rad jetre. Ishranom bez aditiva i  prerađene hrane, kao i obezbeđivanje optimalnog unosa hranljivih materija, omogućićete bolji rad jetre. 

- Bubrezi filtriraju krv od štetnih supstanci. Izbegavanje hemijskih i sintetičkih supstanci je prvi korak u poboljšanju funkcije bubrega. Hidratacija je takođe važna za poboljšanje funckija bubrega. Creva takođe igraju važnu ulogu u eliminaciji toksina. Različiti otpadni produkti koje odstranjuje jetra, dopremaju se do žučne kese, gde se transportuje u tanko crevo i nastavlja kroz crevni trakt da izađe iz tela kroz stolicu. Dakle, unosom kvalitetnih namirnica, omogućavate crevnom traktu da efikasnije radi, a samim tim i onemogućavate upalne procese, koji mogu dovesti do komplikacija - govori Milićev Ivan za K1info.rs. 

Dakle, ne treba gledati na detoksikaciju kroz razne dijete, sokiće, gladovanja I ostale varijacije na temu, već kao jedan skup zdravih navika koje treba negovati I graditi takav stil života da  vam sve ovo postati deo životnog stila.

 

Ostavite komentar