Ekonomija

SRBIJA OZBILJNO ZARADILA OD EXITA! Otkrivena tačna cifra, a evo ko se najviše "otvorio"

Visokoobrazovani posetioci, uključujući studente, činili su 72 odsto publike

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

02/10/2024 > 22:26

podeli vest:

SRBIJA OZBILJNO ZARADILA OD EXITA! Otkrivena tačna cifra, a evo ko se najviše "otvorio"
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


EXIT festival je svojim izdanjem za 2024. godinu doneo značajan doprinos privredi Novog Sada i Srbije, u iznosu od 23,7 miliona evra, čime je ukupni ekonomski efekat festivala od njegovog osnivanja dostigao preko 270 miliona evra, saopštio je danas novosadski TIM Centar.

Istraživanjem je utvrđeno da su najviše novca tokom trajanja festivala potrošili posetioci koji su došli sa drugih kontinenata - u proseku 832 evra, što je gotovo 88 evra više po osobi nego prošle godine.

Prosečna potrošnja posetilaca iz Zapadne Evrope iznosila je u proseku 832 evra, dok su oni iz Istočne Evrope potrošili 688 evra, što predstavlja značajan rast od 64 evra u poređenju sa 2023. godinom.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Rezutati istraživanja koje se realizuje svake godine tokom trajanja festivala pokazuju da je ovogodišnji Exit posetilo je više od 210.000 ljudi od čega su 67 odsto ukupne publike činili inostrani gosti.

Navodi da je 83,3 odsto ispitanika u Novi Sad došlo isključivo zbog festivala, a zabeleženo je i 46 odsto novih posetilaca, odnosno onih koji su prvi put posetili festival. Prosečna starost posetilaca koji su učestvovali u anketi iznosila je 25,3 godine, što je gotovo identično kao prethodne godine (25,5).

Visokoobrazovani posetioci, uključujući studente, činili su 72 odsto publike. Istraživanje je sproveo novosadski „TIM Centar" na reprezentativnom uzorku od 1.354 posetilaca, isključivo onih koji su kupili ulaznice.

BONUS VIDEO

Ostavite komentar