Ekonomija

Hjundai gradi solarne elektrane u Srbiji: Potpisan ugovor

Potpisivanje ugovora predsednik Vučić je najavio prošle nedelje.

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

16/10/2024 > 12:58

podeli vest:

Hjundai gradi solarne elektrane u Srbiji: Potpisan ugovor
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Ugovor za realizaciju Projekta izgradnje samobalansiranih solarnih elektrana u Srbiji, koji će obezbediti jedan gigavat novoinstalisane snage kroz solarne panele, potpisan je danas sa konzorcijuma kompanija Hyundai Engineering i UGT Renewables, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Potpisivanju ugovora, u Predsedništvu Srbije, prisustvovali su ambasador SAD Kristofer Hil i ambasador Republike Koreje Đang Vu Li.

Ugovor za realizaciju Projekta izgradnje bez upravljanja i održavanja samobalansiranih solarnih elektrana velikog kapaciteta ukupne instalisane snage od najmanje 1.000 MWAC/1.200 MWDC sa baterijskim sistemima za skladištenje električne energije ukupne instalisane snage od najviše 200 MW/400 MWh potpisala je ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović i generalni direktor EPS-a Dušan Živković.

Svoj potpis ispred konzorcijuma stavili su generalni izvršni direktor UGT Renewables Adam Korteze, predsednik i generalni izvršni direktor Hyndai Engineering Hjon Song Hong i strateški menadžer Hyundai Engineering ogranka Beograd Sang Min-Park.

Potpisivanje ugovora predsednik Vučić je najavio prošle nedelje.

"Mi ćemo sledeće nedelje potpisati ugovor sa UGTR. Ja sam o tome razgovarao sve vreme i sa predsednikom Bajdenom. I on je lično govorio koliko je to značajna kompanija i koliko je važno da nastavimo sa ulaganjem u energetiku, jer mi nećemo imati struje ako ne požurimo. Taj projekat bi trebalo da nam donese jedan gigavat novoinstalisane snage kroz solarne panele", rekao je Vučić.

Foto: Tanjug printscreen

 

Vlada Srbije usvojila je 10. oktobra Zaključak o projektu izgradnje bez upravljanja i održavanja samobalansiranih solarnih elektrana velikog kapaciteta sa baterijskim sistemima za skladištenje električne energije u  Srbiji, kao projekta od značaja za Srbiju.

Njime je predviđena izgradnja solarnih elektrana na teritorijama opština Negotin, Zaječar, Odžaci, Lebane, Leskovac i Bujanovac.

Projekat obuhvata razvoj, izgradnju, puštanje u pogon, upravljanje i održavanje ovih elektroenergetskih postrojenja tokom dve godine nakon izgradnje.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Iz vlade su naveli da će se solarne elektrane sastojati od fotonaponskih panela, nosača solarnih panela sa sistemima za praćenje kretanja sunca, tzv. trakeri, baterijskih sistema za skladištenje električne energije, kao i pripadajuće niskonaponske, srednjenaponske i visokonaponske opreme.

Ovim projektom ostvaruju se ciljevi energetske tranzicije i ispunjavaju međunarodne obaveze, a biće eliminisana potreba za uvozom električne energije i osigurano dugoročno snabdevanje potrošača po ekonomski pristupačnim cenama.

 

Ostavite komentar