Spaja i okuplja: Danas slavimo ono bez čega ne možemo – MEĐUNARODNI DAN HLEBA
Bilo da je to mirisni domaći hleb iz rerne, lepinja sa ćevapima, bez njega ne možemo
pre 9 sati
GurmanlookJedna se ne uzima, dve najmanje, a sa trećom je pravi merak i uživanje u slasti testa
podeli vest:
Ko još može da odoli toplim, vazdušastim kiflicama koje se tope u ustima? Bilo da ih pravite za doručak, večeru, ili kao posluženje za goste, domaće kiflice su pravi klasik. Pripremanje tih savršenih mekanih zalogaja možda deluje kao izazov, ali uz pravi recept i nekoliko korisnih trikova, i vi možete biti ponosni na svoje pekarske veštine!
Tajne za savršenstvo: Priprema testa
Za najmekše kiflice ključno je testo. Da bi one bile prozračne i lagane, birajte kvalitetno brašno tipa 400 ili 500. I još nešto – mleko i kvasac su vaši najbolji prijatelji. Testo treba da ima dovoljno vremena da naraste i razvije svoju strukturu. Savet je da koristite kombinaciju svežeg mleka i jogurta, jer ovo pomaže da testo dobije dodatnu mekoću.
Trik: Maslac ili margarin ne dodajte odmah. Ubacite ga na kraju, tokom mešenja, kako bi testo ostalo mekano i elastično.
Recept: Kako napraviti meke kiflice
Sastojci:
500 g brašna
250 ml toplog mleka
25 g svežeg kvasca (ili kesica suvog)
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
50 g maslaca
1 jaje (za premazivanje)
Susam ili kim za posipanje (po želji)
Bilo da je to mirisni domaći hleb iz rerne, lepinja sa ćevapima, bez njega ne možemo
pre 9 sati
GurmanlookAko želite da na sto iznesete jelo koje miriše na Italiju, a ukusom mami svakog gosta, ovo je pravi izbor
pre 10 sati
GurmanlookPriprema
Aktiviranje kvasca: U toplom mleku razmutite kvasac sa kašičicom šećera. Ostavite 10-ak minuta da se kvasac zapeni.
Priprema testa: U posudi pomešajte brašno i so, zatim dodajte mleko sa kvascem i malo jogurta. Umesite glatko testo, dodajući omekšani maslac pri kraju.
Narastanje: Testo pokrijte krpom i ostavite ga na toplom mestu oko sat vremena da se udvostruči.
Formiranje kiflica: Testo podelite na loptice, razvucite ih u oblik trougla i urolajte u kiflice. Po želji, možete ih puniti sirom, pekmezom ili šunkom.
Premazivanje i pečenje: Kiflice premažite umućenim jajetom i pospite susamom ili kimom. Pecite na 200°C oko 20 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.
Saveti za dodatnu mekoću
Ubacite posudu s vodom u rernu tokom pečenja. Para pomaže da kiflice budu još mekše.
Nakon pečenja, pokrijte ih kuhinjskom krpom i pustite ih da „odmore“ par minuta. Tako će zadržati vlagu i mekoću.
Zaključak: Kiflice za svaku priliku
Bilo da su prazne ili punjene, domaće kiflice su ljubav na prvi zalogaj. Ovaj recept ne zahteva mnogo vremena, ali rezultati će vas nagraditi – kiflice koje će vaša porodica obožavati. I ne zaboravite, najbolja stvar kod pravljenja kiflica je miris koji ispuni dom i poziva sve za sto! Jer, nema lepšeg osećaja od onog kada svi navale na još toplu kiflicu, dok se osmeh zadovoljne domaćice širi uz rečenicu: „E, ovo je baš uspelo!“.
BONUS VIDEO:
Kada ih jedemo, setimo se svega lepog iz detinjstva a posebno kako ližemo fil sa varjače, pa zar ima šta slađe...
15.10.2024
GurmanlookIde vikend, a zna se da je najbolji ručak kada ima mesa, a uz to je i slatko - kao med
12.10.2024
GurmanlookLako se priprema, recept je jednostavan, a potpuno je zdrava
18.09.2024
GurmanlookJelo koje je savršeno za svaki dan, a priprema ne iziskuje mnogo truda.
15.10.2024
GurmanlookU karijeri koja je trajala više od 60 godina ostvarila je na stotine značajnih uloga, a svi je pamte kao veliku umetnicu raskošnog talenta
14.10.2024
SudbineVlast i magija su dve najveće misterije savremenog doba, a mnogi su ubeđeni da veliki lideri, svoj uspeh duguju natprirodnim silama
pre 8 sati
SudbineOn je pronašao svoj način kako da saseče troškove grejanja na koje neki mesečno daju koliko on za celu zimu
pre 12 sati
BiznisSnimci sa ovom prevarom šire se društvenim mrežama
15.10.2024
BiznisLažni biznismen ubedio nesrećnog Grka da novac uloži u nepostojeće poslove
15.10.2024
SudbineKomisija je primetila i da je rast cena u maloprodaji bio skoro duplo veći od inflatornih pritisaka
14.10.2024
BiznisIzražena potreba za bekstvom u prirodu i mir značajno je doprinela popularnosti ove vrste nepokretnosti i tokom 2021. kao i 2022.godine
14.10.2024
BiznisPoseban deo je posvećen AP Kosovu i Metohiji, gde se navodi da je to kolevka nacije kao što je izvorna Švajcarska za Švajcarce
14.10.2024
BiznisSpasilac sa psima tragačima pregledao je teren, nakon što su vatrogasci ugasili plamen
pre 17 minuta
SvetStanje učesnika nije poznato
pre 36 minuta
HronikaUbica je potpuno ušao u ulogu starijeg čoveka, ne samo po garderobi, već i po ponašanju
pre 43 minuta
HronikaPovodom slučaja se oglasio i kolektiv Kliničkog univerzitetskog centra u Sarajevu (KCUS)
pre 2 sata
RegionZapečatili prostorije Privremenog organa Srbice i iz njih isterali radnike koje su tamo zatekli
pre 2 sata
PolitikaSve se desilo na Trgu sloboda u Inđiji
pre 3 sata
HronikaProjekat "Jadar" važan je ne samo za sadašnju generaciju, nego i za decenije koje su pred nama
pre 3 sata
PolitikaProtest Srba u Zvečanu odigrao se u maju prošle godine
pre 5 sati
PolitikaPoliciji je rekla da nije znala da je trudna
pre 9 sati
SvetDirektno dodiruju vašu kožu svaki dan, pa je njihovo redovno čišćenje obavezno, a ne kad se setimo, ponekad
pre 8 sati
Lepota/ModaBilo da je to mirisni domaći hleb iz rerne, lepinja sa ćevapima, bez njega ne možemo
pre 9 sati
GurmanlookAko želite da na sto iznesete jelo koje miriše na Italiju, a ukusom mami svakog gosta, ovo je pravi izbor
pre 10 sati
GurmanlookNekome će biti srećan dan, a nekome... Hajde da vidimo šta imamo u sferi ljubavi, novca i zdravlja
pre 11 sati
Horoskop
Ostavite komentar