Slobodno vreme > Gurmanlook

Ovo je tako dobro: Kako da spremite MEKANE KIFLICE k'o duša

Jedna se ne uzima, dve najmanje, a sa trećom je pravi merak i uživanje u slasti testa

Autor: Milica Maksimović

16/10/2024 > 15:00

podeli vest:

Ovo je tako dobro: Kako da spremite MEKANE KIFLICE k'o duša
Foto: Sanja Ostojić


Ko još može da odoli toplim, vazdušastim kiflicama koje se tope u ustima? Bilo da ih pravite za doručak, večeru, ili kao posluženje za goste, domaće kiflice su pravi klasik. Pripremanje tih savršenih mekanih zalogaja možda deluje kao izazov, ali uz pravi recept i nekoliko korisnih trikova, i vi možete biti ponosni na svoje pekarske veštine!

Tajne za savršenstvo: Priprema testa

Za najmekše kiflice ključno je testo. Da bi one bile prozračne i lagane, birajte kvalitetno brašno tipa 400 ili 500. I još nešto – mleko i kvasac su vaši najbolji prijatelji. Testo treba da ima dovoljno vremena da naraste i razvije svoju strukturu. Savet je da koristite kombinaciju svežeg mleka i jogurta, jer ovo pomaže da testo dobije dodatnu mekoću.

Trik: Maslac ili margarin ne dodajte odmah. Ubacite ga na kraju, tokom mešenja, kako bi testo ostalo mekano i elastično.

Recept: Kako napraviti meke kiflice

Sastojci:

500 g brašna
250 ml toplog mleka
25 g svežeg kvasca (ili kesica suvog)
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
50 g maslaca
1 jaje (za premazivanje)
Susam ili kim za posipanje (po želji)

Priprema

Aktiviranje kvasca: U toplom mleku razmutite kvasac sa kašičicom šećera. Ostavite 10-ak minuta da se kvasac zapeni.
Priprema testa: U posudi pomešajte brašno i so, zatim dodajte mleko sa kvascem i malo jogurta. Umesite glatko testo, dodajući omekšani maslac pri kraju.
Narastanje: Testo pokrijte krpom i ostavite ga na toplom mestu oko sat vremena da se udvostruči.
Formiranje kiflica: Testo podelite na loptice, razvucite ih u oblik trougla i urolajte u kiflice. Po želji, možete ih puniti sirom, pekmezom ili šunkom.
Premazivanje i pečenje: Kiflice premažite umućenim jajetom i pospite susamom ili kimom. Pecite na 200°C oko 20 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.

Foto: Sanja Ostojić

 

Saveti za dodatnu mekoću

Ubacite posudu s vodom u rernu tokom pečenja. Para pomaže da kiflice budu još mekše.
Nakon pečenja, pokrijte ih kuhinjskom krpom i pustite ih da „odmore“ par minuta. Tako će zadržati vlagu i mekoću.

Zaključak: Kiflice za svaku priliku

Bilo da su prazne ili punjene, domaće kiflice su ljubav na prvi zalogaj. Ovaj recept ne zahteva mnogo vremena, ali rezultati će vas nagraditi – kiflice koje će vaša porodica obožavati. I ne zaboravite, najbolja stvar kod pravljenja kiflica je miris koji ispuni dom i poziva sve za sto! Jer, nema lepšeg osećaja od onog kada svi navale na još toplu kiflicu, dok se osmeh zadovoljne domaćice širi uz rečenicu: „E, ovo je baš uspelo!“.

BONUS VIDEO:

 

 

Ostavite komentar