Slobodno vreme > Gurmanlook

LAZANJE sa mlevenim mesom: Slojevi sreće za svaki zalogaj!

Ako želite da na sto iznesete jelo koje miriše na Italiju, a ukusom mami svakog gosta, ovo je pravi izbor

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

16/10/2024 > 10:00

podeli vest:

LAZANJE sa mlevenim mesom: Slojevi sreće za svaki zalogaj!
Foto: Freepik.com


Ne postoji ništa bolje od slojeva testenine prepunih mlevenog mesa, topljenog sira i sočnog bešamela. Današnja misija: napraviti lazanje koje se razvlače od nadeva – bogate, sočne i savršeno grešne!

Sastojci (za jedno pravo bogato izdanje):

500 g mlevenog mesa (junetina, svinjetina ili miks – po vašem ukusu)
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 šargarepa, narendana
500 ml paradajz pirea ili pelata
Maslinovo ulje za prženje
So, biber, origano i bosiljak (za italijanski šmek)
300 g mocarele (ili bilo kojeg sira koji se lepo topi)
150 g parmezana za posipanje
400 g kora za lazanje

 

 

Bešamel sos:

50 g maslaca
50 g brašna
800 ml mleka
Prstohvat muskatnog oraščića (obavezno, za dodatni luksuz)
So i biber

Priprema: Početak jedne sočne priče

Meso koje miriše na domaćinstvo

Bešamel – kremasta čarolija
U drugoj šerpi rastopite maslac, pa dodajte brašno i mešajte dok ne dobijete pastu (tzv. zapršku). Polako dolivajte mleko, mešajući non-stop da ne bude grudvica. Posolite, pobiberite i dodajte muskatni oraščić za onaj poseban „šmek“. Neka sos kuva dok se fino zgusne.

Slojevi bogatstva
Na dno posude za pečenje sipajte malo bešamela – on će sprečiti da se kore zalepe. Poređajte prvi sloj kora, pa dodajte deo mesa, zatim malo bešamela, i preko svega izdašnu šaku rendane mocarele. Ponavljajte ovaj postupak sve dok ne potrošite sve sastojke. Na vrhu neka budu kore, bešamel i bogata doza parmezana.

Pečenje – čekanje se isplati
Zagrejte rernu na 180°C i pecite lazanje oko 40 minuta, dok sir ne postane zlatan i korice ne budu meke.

Mali saveti za veliki ukus:

Lazanje će biti još bolje ako odstoje malo nakon pečenja – to je onaj „tajni sastojak“.
Ako imate vremena, pripremite ih dan ranije – ukusi se tada još bolje sjedine.
Uz lazanje savršeno ide čaša vina i dobar razgovor za stolom!

Zaključak:

Lazanje sa mlevenim mesom su klasik koji nikad ne razočara. Slojevi mesa, bešamela i sira čine svaku porciju pravom rapsodijom ukusa. Nema žurbe, jer ovo je jelo koje traži malo ljubavi i strpljenja – ali, kad ga probate, svaka minuta pripreme biće vredna! Prijatno i neka vam kuhinja uvek miriše na domaće majstorije!

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar