Kultura i umetnost > Film/Serija

Den EJKROJD o kultnoj SCENI iz filma "KOLO SREĆE": Danas to NE BI prošlo

Čuvena komedija Džona Lendisa prati priču dva čoveka različitih klasa, čija sudbina dobija nagli obrt zbog opklade

Izvor: K1info

30/06/2023 > 15:44

podeli vest:

Den EJKROJD o kultnoj SCENI iz filma "KOLO SREĆE": Danas to NE BI prošlo
Foto: Youtube PrintScreen/BadfishKoo


Den Ejkrojd se osvrnuo na ono što bi se danas smatralo kontroverznim: scena iz filma "Trading Places" (Kolo sreće) u kojoj je prerušen u Jamajčanina.

- Danas to ne bi prošlo - rekao je Ejkrojd za The Daily Beast.

Glumačka zvezda naznačila je da se holivudska tehnika šminkanja ukorenjena u rasizmu u ovo vreme ne bi smatrala prihvatljivom.

- Verovatno bih odbio da je odigram, niti bi mi dozvolili.

"Kolo sreće" je dobro prošao kod kritičara i bio je komercijalni hit 1983., postavši te godine četvrti film po zaradi.

U filmu Džona Lendisa igraju Edi Marfi i Džejmi Li Kertis, a priča prati dva čoveka različitih klasa, čija sudbina dobija nagli obrt zbog opklade. Ejkrojd je glumio brokera Luisa Vintorpa III, dok je Marfi igrao uličnog prevaranta Bilija Reja Valentajna.

U jednom trenutku, usred osvetničke zavere protiv bogate braće Rendolfa i Mortimera Djuka (koju glume Ralf Belami i Don Amiči), Vintorp se prerušava u Jamajčanina sa dredovima, govoreći stereotipnim naglaskom i noseći tamnu šminku.

- Edi i ja smo improvizovali - priseća se Ejkrojd.

- Edi je crnac i u njegovoj pratnji su bili crnci, i mislim da nisu ni trepnuli. Tada nije bilo prigovora, niko ništa nije rekao.

Glumac je nastavio.

- U današnje vreme  tako nešto možete da zaboravite. Teško bih se izvukao čak i sa engleskim naglaskom. Oni bi rekli: "Oh, ti nisi Englez, ne možeš to da snimiš."

Ejkrojd se potom osvrnuo na nasleđe "Kola sreće" 40 godina kasnije, rekavši da je film pored "It's a Wonderful Life" i "A Christmas Story" jedan od najomiljenijih u vreme zimskih praznika.

Ostavite komentar