Slobodno vreme > Gurmanlook

SARMICE OD TIKVICA su idealan lagan LETNJI RUČAK: Ovo jelo nikad niste probali, a postaće vam omiljeno (VIDEO)

Ovo povrće je najjeftinije u ovo doba godine i jedno je od najpraktičnijih namirnica

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

30/07/2024 > 05:00

podeli vest:

SARMICE OD TIKVICA su idealan lagan LETNJI RUČAK: Ovo jelo nikad niste probali, a postaće vam omiljeno (VIDEO)
Foto: Unsplash.com


Napolju su velike vrućine i sigurno se pitate šta da spremite za ručak, a da bude lagano, jednostavno i brzo za pripremu.

Odlična ideja za lagan, ali zasitan letnji ručak – sočne i izdašne sarmice od tikvica koje su neodoljive i tople i hladne.

Tikvice su najjeftinije u ovo doba godine i jedne su od najpraktičnijih namirnica, jer postoji bezbroj načina da je iskoristimo – od recepata za peciva preko izdašnih ručkova do poslastica, prenosi "Glossy".

Jedno od jela koje se mogu napraviti od tikvica su i enčilade, a u ovoj zdravijoj varijanti se one koriste umesto tortilje i uz nadev od piletine i sira garantuju kvalitetan obrok.

Receprt za sarmice od tikvica

Sastojci:

2 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
1 glavica crnog luka srednje veličine
1 paprika
¼ kašičice soli
340 g pilećih prsa
1 šolja iseckanog sira po ukusu
370 ml enčilada sosa (može i sok od paradajza)
3 tikvice srednje veličine

Priprema

Isecite tikvice po dužini na dugačke i tanke trake, najbolje ljuštilicom tako da budu vrlo tanane i lagane.
Sipajte u tiganj ulje, pa dodajte sitno seckan luk i prodinstajte ga. Dodajte sitno seckanu papriku (u originalnom receptu se predlaže blaga čili poblano paprika, poznata po ljutkastom ukusu, ali će korisititi bilo kakva) i so, pa propržite i potom prebacite u duboku činiju.

Foto: Unsplash.com

 

Dodajte tome pileća prsa sečena na trake ili kocke, pa polovinu pripremljenog rendanog sira i sve prelijte sa malo enčilada sosa i soka od paradajza. Promešajte dobro.

Poređajte tri trake od tikvica jednu uz drugu, pa stavite ovu smesu od mesa na kraj i počnite da motate kao sarmice. Ređajte po plehu koji ste premazali sokom od paradajza, pa kad sve poređajte, pospite ostatkom soka odozgo i pospite preostalom polovinom rendanog sira.

Pecite oko 25 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni.

Služite posuto zelenom salatom i korijanderom i uz kašiku kisele pavlake.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar