Kultura i umetnost > Film/Serija

ENTONI HOPKINS objasnio kako je NASTALA čuvena scena iz FILMA "The Silence of the Lambs"

Glumac je bio zbunjen kada mu je Džonatan Demi posle pozorišne predstave ponudio ulogu u svom filmu

Izvor: K1info

30/06/2023 > 19:44

podeli vest:

ENTONI HOPKINS objasnio kako je NASTALA čuvena scena iz FILMA "The Silence of the Lambs"
Foto: Youtube PrintScreen/MGM


Kada je Entoni Hopkins igrao doktora Hanibala Lektera u u filmu Džonatana Demija "The Silence of the Lambs" iz 1991., rađenom prema istoimenom romanu Tomasa Harisa iz 1988., stvorio je arhetip mentalno nestabilnog, ali nadasve inteligentnog serijskog ubice kojeg je publika videla u nekoliko ostvarenja tokom narednih godina.

U intervjuu za Vanity Fair, Hopkis je objasnio kako je stvorio Lekterov lik. Džonatan Demi došao je da pogleda Hopkinsa koji je igrao u predstavi u Londonu, a kada mu je ponudio ulogu, glumac je bio zbunjen zašto je izabrao njega umesto američkog glumca.

- Rekao je: "Video sam te u "Čoveku slonu" (The Elephant Man) kako glumiš doktora Trivsa", što me je zbunilo - primetio je Hopkins.

- Upitao sam, "Zbog čega je to bitno?", a on je odgovorio: "Zato što je Trivs dobar čovek". A ja sam rekao: "U redu. A šta je sa tim Hanibalom Lekterom?" Demi je primetio: "Mislim da je on dobar čovek, veoma bistar čovek. Ali on je zarobljenik svog ludog uma." Pomislio sam: "Ah".

Hopkins je objasnio kako je smislio jednu od najpoznatijih scena u filmu, u kojoj se Lekter pojavljuje u zatvorskoj ćeliji kada mu Klaris Starling prvi put dolazi u posetu.

- Sećam se kada me je Džonatan pitao kako želim da se prvi put pojavim u zatvorskoj ćeliji - rekao je glumac.

- Bio je ponedeljak, 9. januar 1990. - priseća se Hopkins.

- Džonatan je rekao: "Kamera će da prati Džodi koja silazi niz hodnik. Kako želiš da se pojaviš? Hoćeš li da stojiš, ili čitaš, spavaš, ili tako nešto?" Rekao sam: "Ne. Voleo bih da stojim". "Gde? "Rekao sam: "U centru ćelije. " "Zbog čega?" Rekao sam: "Mogu da je namirišem", na šta je on primetio: "Ti si lud".

Očigledno, Hopkins je bio savršen za ulogu Lektera - shvatio je kako razmišlja lik kojeg igra i izneo je svoje utiske o njegovom mentalnom stanju, odigravši jednog od najupečatljivijih izmišljenih serijskih ubica u nezaboravnom performansu.

Entoni je nastavio da govori o Lekterovom složenom odnosu sa agentkinjom Klaris Starling, koju je tumačila Džodi Foster.

- Kada je video i ušao dublje u razgovor sa njom, znao je da joj nikada ne bi naudio - kaže Hopkins.

- Mušakarca bi. On će se suočiti sa bilo kojim muškarcem. No, njoj obećava: "Nikada neću krenuti za tobom."

- Zato što je previše poštuje, na neki način je zaljubljen u nju. Iako ima zajedljive primedbe na njene jeftine cipele i skupu tašnu, on poznaje žensku prirodu. Mislim da ima dosta ženskog u sebi. Svi smo ambideksteri. Svi to imamo, animu i animus - zaključuje Hopkins.

Film spada među svega tri ostvarenja koja su na dodelama Oskara osvojili "veliku petorku" - Najbolji film, Najbolji glumac u glavnoj ulozi, Najbolja glumica u glavnoj ulozi, Najbolja režija i Najbolji scenario.

Ostavite komentar