Kultura i umetnost > Knjige

"Ništa nas ne smije iznenaditi": Stigao kultni ROMAN Ante Tomića po kom je SNIMLJEN FILM "Karaula"

Priča o splitskom lekaru zatekao "zaglavljen“ u vojsci, u karauli na albanskoj granici

Izvor: K1info

29/08/2023 > 10:16

podeli vest:

"Ništa nas ne smije iznenaditi": Stigao kultni ROMAN Ante Tomića po kom je SNIMLJEN FILM "Karaula"
Foto: Laguna promo


U delu majstora humora i satirične proze "Ništa nas ne smije iznenaditi“, Ante Tomić nas vodi na neverovatno putovanje kroz život mladog splitskog lekara Siniše Siriščevića, koji se 1985. godine zatekao "zaglavljen“ u vojsci, u karauli na albanskoj granici. 

Kroz ovu priču, koja je istovremeno duhovita i duboko sugestivna, Tomić nas uvodi u svet vojničke dosade i apsurda, ali isto tako i u otkriće neočekivanih avantura i skrivenih strasti.

 

Uprkos nemogućnosti bega od besmisla vojničkog života, Siniša pronalazi utočište u zvucima pank-rok muzike. Njegova strastvena privrženost ovom žanru povezuje ga sa buntovnim beogradskim taksistom Ljubom Vrapčetom.

Ova dvojica neobičnih saveznika dele ljubav prema muzici, kao i potrebu da se odupru surovosti okoline koja ih okružuje.

Foto: Laguna promo

 

 - Ostajući po strani od "velike istorije" - osim ukoliko ironičnim znakom njenog prisustva ne shvatimo zapetljancije oko Štafete mladosti za voljenog, mada već uveliko preminulog druga Tita, te lukavo smišljenog Vrapčetovog ritualnog pešačenja na Titov grob! – Tomić ispreda ljubavnu priču, mentalitetsku skasku i zavodljivo pseudoautobiografski roman, nagorak koliko i duhovit, ali bez tragova suvišne vickastosti i "ačenja’“ - rekao je Teofil Pančić povodom Tomićevog romana.

Ostavite komentar