Kultura i umetnost > Muzika

KOLEGE I FANOVI se na društvenim mrežama OPRAŠTAJU od Dejvida Krozbija

Legendarni muzičar Dejvid Krozbi, jedan od osnivača grupa The Byrds i Crozby, Stills and Nash, preminuo je u 81. godini posle "duge bolesti"

Izvor: K1info

20/01/2023 > 15:53

podeli vest:

KOLEGE I FANOVI se na društvenim mrežama OPRAŠTAJU od Dejvida Krozbija
Foto: Tanjug/AP Photo/Joel Ryan, File


Jedna od prvih reakcija na smrt rokera bila je upravo od njegovog dugogodišnjeg saradnika Grejema Neša.

"Znam da se ljudi obično fokusiraju na to koliko je naš odnos bio promenljiv, ali ono što je Dejvidu i meni uvek bilo važnije od svega bila je radost muzike koju smo zajedno stvarali, zvuk koji smo otkrili jedan kod drugog, i duboko prijateljstvo koje smo delili svih ovih dugih godina", napisao je on na Facebooku. "Dejvid je bio neustrašiv u životu i u muzici. Za sobom ostavlja ogromnu prazninu kada se radi o ličnosti i talentu. Svoj um, svoje srce i svoju strast pretočio je u svoju prelepu muziku, ostavljajući neverovatno nasleđe. Ovo su stvari koje su najvažnije."

"Tugujem zbog odlaska mog prijatelja i Bejlijevog biološkog oca, Dejvida. Podario mi je porodicu", napisala je Melisa Eteridž ma Twitteru. Dvoje muzičara bili su dugogodišnji prijatelji, a Krozbi je donirao spermu za dvoje dece muzičarke. "Zauvek ću biti zahvalna njemu, Đangu i Jan. Njegova muzika i nasleđe inspirisaće mnoge dolazeće generacije. Pravo blago."

Krozbijev drugi kolega iz grupe, Stiven Stils, dao je sledeću izjavu: "Pročitao sam citat u jutrošnjim novinama koji se pripisuje kompozitoru Gustavu Maleru: 'Smrt je, na tihim mačijim šapama, ušla u sobu'. Trebalo je da znam da se nešto dešava. Dejvid i ja smo se sukobljavali tokom karijere, ali bila su to kreativna razmimoilaženja koja zbog sujete nismo uspevali da kontrolišemo… Srećan sam što smo uspeli da se pomirimo, jer je bio muzičar gigantskog kalibra i njegov osećaj za harmoniju je bio, najblaže rečeno, genijalan. Bila je to neraskidiva spona koja je, poput Ikara, vinula naše vokale put sunca. Duboko sam potrešen njegovim odlaskom i nedostajaće mi neizmerno."

Brajan Vilson iz grupe Beach Boys oglasio se na Twitteru povodom Krozbijeve smrti: "Ne znam šta da kažem osim da mi je slomljeno srce zbog Dejvida Krozbija. Dejvid je bio neverovatan talenat - sjajan pevač i kompozitor. I dvina osoba.  Stvarno nemam reči. Ljubav i saosećanje Dejvidovoj porodici i prijateljima. S ljubavlju, Brajan."

Gitarista sastava Pink Floyd, Dejvid Gilmor, takođe se oprostio od svog prijatelja i kolege objavom na Twitteru. "Zajedno smo pevali, svirali i lepo se provodili. Nedostajaće mi Kroz više nego što to rečima mogu opisati. Plovi mirno."

"Koliko god da sam voleo njegovu muziku, toliko sam voleo i njegove objave na Twitteru", napisao je pevač Sebastijan Bah. "Počivaj u miru Dejvid Krozbi, hvala na inspiraciji tokom života."

Pevač američkog sastav Poison Bret Majkls izrazio je saučešće porodici Dejvida Krozbija i rekao da je sa njima u mislima i molitvama. "Bilo je to veoma otrežnjujućih nekoliko nedelja sa gubicima tolikog broja ljudi. Što samo implicira da "živite život punim plućima".

Od Dejvida Krozbija oprostili su se i En Vilson, Bili Ajdol, Stivi Stivens, Rendi Bahman, Dejvid Koverdejl i mnogi drugi.

 

Ostavite komentar