MIRIŠU na bakinu kuhinju: Recept za prave, STARINSKE VANILICE
Sitni kolači su deo naše tradicionalne kuhinje, a večini ljudi najomiljenije su baš vanilice
15.12.2022
GurmanlookNe, nismo uzeli recept od Snebivljive aždaje (ako se sećate kultnog crtača), ali smo sigurni da će vam se i ovaj dopasti
podeli vest:
Prevrnuta torta s jabukama… Starinska poslastica koja "miriše" na jesen i zimu. Valjda zato što su je naše bake pravile uglavnom u tom periodu.
Sastojci za sloj od jabuka: 2 kg jabuka (po izboru), 100 g šećera, 1 kesica vanilin šećera, 1 kašičica cimeta, 50 g margarina
Sastojci za biskvit: 5 jaja, 5 kašika šećera, 5 kašika ulja, 5 kašika brašna
Sitni kolači su deo naše tradicionalne kuhinje, a večini ljudi najomiljenije su baš vanilice
15.12.2022
GurmanlookKremast i ukusan starinski kolač koji je Jugoslavija obožavala
04.09.2022
GurmanlookPriprema: Jabuke oljuštite i očistite od semenki. Isecite ih na komade željene veličine (pojedine domaćice ih rendaju).
Šerpu/modlu prečnika 25 cm premažite margarinom, stavite jabuke, pospite šećerom (uključujući i vanilin šećer) i cimetom. Gore poređajte ostatak putera koji ste isekli na manje komade.
Jabuke pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata. Tokom pečenja proveravajte da li su jabuke omekšale (sve zavisi od vrste).
Dok se jabuke peku, pripremite biskvit. Odvojite belanca od žumanaca, pa mutite belanca dok ne dobijete čvrst sneg. Dodajte šećer i mutite dok se šećer otopi. Zatim dodajte žumanca i kratko umutite. Potom sipajte ulje neprekidno muteći. Na kraju umešajte brašno. Preko pečenih jabuka premažite biskvit i pecite još oko 25 minuta dok biskvit fino porumeni i odvoji se od ivica modle.
Kada se kolač prohladi, pređite nožem uz ivice modle kako biste lepo odvojili bikvit, stavite tacnu na modlu i prevrnite. Ohlađenu tortu po premažite umućenim šlagom, a po želji možete i seckanim orasima .
Postoje različite varijante recepata, ali u ovu lenju pitu ćete da se zaljubite na prvi zalogaj
07.08.2022
GurmanlookKo još može da odoli ukusnoj poslastici od čokolade?
15.11.2022
GurmanlookSjajna poslastica u kojoj umesto čokolade i šećera imate dijetalne sastojke
27.09.2022
GurmanlookPored toga što se brzo sprema, vrlo je ukusna i "zarazna"
21.09.2022
GurmanlookVeć danas ćemo se sastati sa pogođenim radnicima Poreske uprave i sa njima razgovarati o svim vidovima pomoći i podrške, piše u saopštenju
pre 17 minuta
SrbijaSastanak će, kako je najavljeno, početi u 13 časova u zgradi Vlade Srbije
pre 43 minuta
PolitikaNa terenu se trenutno nalaze i pripadnici Euleksa
pre 59 minuta
SrbijaSaopštenje Osnovnog državnog tužilaštva ledi krv u žilama
pre 1 sat
RegionLekari su mogli da konstatuju samo smrt
pre 1 sat
HronikaPre nego što je požar počeo, Nacionalna meteorološka služba izdala je najvišu uzbunu za ekstremne požarne uslove
pre 1 sat
SvetTroje preživelih turista je povređeno, a vlasti su započele istragu o uzrocima nesreće.
pre 1 sat
SvetRepublika Srpska će 33 godine postojanja obeležiti nizom manifestacija koje počinju danas
pre 2 sata
PolitikaPreminuo je Milorad Milinković, reditelj i dobro poznato lice kviza "Potera"
pre 21 sat
SudbineReditelj i scenarista Milorad Milinković prvi novac zaradio je prodajući stripove na ulici
pre 23 sata
SudbineReditelju i scenaristi nije bilo spasa uprkos naporima lekara Hitne pomoći
pre 23 sata
SudbineMiloradova najpoznatija ostvarenja su "Mrtav ’ladan", "Potera za sreć(k)om" i "Čitulja za Eskobara".
07.01.2025
SudbineManastir je podigao kralj Dragutin na temeljima crkve iz 13. veka. Obnovljen je 2014. godine zahvaljući upornošću mati Justine
07.01.2025
ReportažaKatarina Marković već 20 godina u srcu Kolumbije vodi restoran "Beograd"
07.01.2025
ReportažaIako je svojim izumima neizmerno zadužio čovečanstvo, ovaj svet napustio je siromašan i usamljen, a doživljavan je i kao osobenjak
07.01.2025
SudbineBožiću prethodi post i uzdržanje od greha, pojačana pažnja nad sobom i odlasci na liturgiju
07.01.2025
Reportaža
Ostavite komentar