Priče > Biznis

Premijer liga DUGUJE 470 MILIONA FUNTI, klubovi optuženi za IZBEGAVANJE POREZA, imaju RAZRAĐENU ŠEMU

Svrha šeme je izbegavanje poreza na zapošljavanje i poreza na dodatu vrednost (PDV) na velike provizije plaćene fudbalskim agentima

Izvor: K1info/biznis.rs

04/04/2023 > 07:34

podeli vest:

Premijer liga DUGUJE 470 MILIONA FUNTI,  klubovi optuženi za IZBEGAVANJE POREZA, imaju RAZRAĐENU ŠEMU
Foto: Tanjug/AP


Fudbalski klubovi u ligama Engleske oprtuženi su za izbegavanje poreza na nivou industrije, pri čemu se sama Premijer liga tereti za izbegavanje 470 miliona funti (582 miliona dolara) od 2015. godine.

Klubovi u najvišem rangu, kao i oni ispod u nižim ligama, izbegavali su da plaćaju porez Prihodima i carini (HMRC) tako što su sklapali veštačke ugovore, prema izveštaju firme Tax Policy Associates, neprofitnoj savetodavnoj kompaniji koju je osnovao bivši advokat iz kancelarije Clifford Chance, Dan Nidl.

Iz HMRC-a su potvrdili da proveravaju “određeni broj slučajeva pod istragom”, ali nisu pružili nikakve dodatne informacije.

"Svrha šeme je izbegavanje poreza na zapošljavanje i poreza na dodatu vrednost (PDV) na velike provizije plaćene fudbalskim agentima”, navodi se u nedavno objavljenom izveštaju.

Izveštaj Tax Policy Associates-a fokusiran je na takozvanu dvostruku reprezentaciju, odnosno situaciju u kojoj su fudbalski agenti koji predstavljaju igrače tokom pregovora o transferu plaćeni za delovanje i za klub i za igrača.

Ovim se izbegavaju porezi na zapošljavanje i PDV kada klub plaća polovinu honorara agenta, kao što je trenutna standardna praksa, iako su zaposleni i rade u ime igrača. Ako je igrač u potpunosti platio naknadu agenta, morao bi da plati značajne poreze HMRC-u.

- Pažljivo ispitujemo aranžmane između klubova i zaposlenih i blisko sarađujemo sa fudbalskom industrijom kako bismo se direktno suočili sa poreskim rizikom. Od 2015. godine iz svih poreskih oblasti u fudbalskoj industriji povratili smo 573 miliona funti koji inače ne bi bili plaćeni - navodi portparol HMRC-a. 

 

Ostavite komentar