Priče > Biznis

Zašto Srbija DAJE MILIONE na uvoz BUMBARA, morskih puževa, svinjske dlake i - LJUDSKE KOSE?

Razmena neobične robe svakodnevno se dešava na srpskim granicama. Ove godine Srbija je izvozila pčele i creva životinja

Autor: Mondo.rs

19/08/2022 > 13:13

podeli vest:

Zašto Srbija DAJE MILIONE na uvoz BUMBARA, morskih puževa, svinjske dlake i - LJUDSKE KOSE?
Foto: Pixabay.com


Među hiljadama carinskih brojeva, koji prate uvoz razne robe i proizvoda u Srbiju, jesu i oni iza kojih se kriju insekti, morski puževi, ljudska kosa, dlake domaće i divlje svinje. Srbija je tako, za prvih šest meseci ove godine, u Veliku Britaniju izvezla zmije i kornjače, vredne 308.000 evra.

U istom periodu, uvezli smo oko 19 tona insekata, vrednih oko 34.000 evra. Za ozbiljne proizvođače paradajza, borovnica i jagoda oni su od velike važnosti, jer se ne mogu pouzdati da će čista sreća naterati bumbare na njihove sadnice.

- Bumbari su važni za oprašivanje, poput pčela. Za razliku od pčela, oni idu i na paradajz. Oplodnja utiče na kvalitet i količinu proizvoda. Primena bumbara garantuje da nema opasnih pesticida, jer su osetljivi na njih. U prirodi nema dovoljno bumbara, a i brojnost pčela je sve manja, pa će oplodnja postati ozbiljan problem u budućnosti. U zaštiti bilja se upotrebljavaju i korisni predatori, insekti koji uništavaju štetočine. Oni se upotrebljavaju i u Srbiji. Trips se, na primer, zbog stvaranja rezistencije u mnogim regionima sa intenzivnom proizvodnjom, često ne može kontrolisati primenom insekticida, pa je upotreba predatora jedino dobro rešenje - objašnjava Srđan Dragojević, inženjer poljoprivrede i vlasnik firme koja uvozi te insekte. 

Srbija je u prvoj polovini 2022. godine uvezla i žive i rashlađene morske puževe, vredne skoro dva miliona evra, koji su stigli iz Indonezije, Malezije, Singapura i Šri Lanke. Iz susednih zemalja stiglo je i 249 tona njihovih kopnenih i znatno jeftinijih imenjaka koji su koštali su 313.000 evra, dok je Srbija strancima prodala čak 574 tone.

Foto: Pixabay.com

 

- Godina je bila sušna, pa smo morali i da uvozimo puževe. Mi smo klanica puževa i imamo klanični broj i u Briselu, kako bismo mogli da izvozimo. Uglavnom sve količine tog mesa idu u inostranstvo. Svega nekoliko restorana u Beogradu i Novom Sadu naručuju i to po nekoliko kilograma. Ne postoji kultura jela puževa u Srbiji...Kada su sušne godine, da bismo ispoštovali dogovorene količine, moramo da uvozimo. Takva je ova, a takva je bila i prošla godina - navode iz fabrike koja je jedan od najvećih prerađivača puževa.

Od početka ove godine Srbija je stranom tržištu prodala i žive pčele, u Jordan ih je otišlo u vrednosti od 45.000 evra. Izvezena je i 491 tona iznutrica, i to creva, bešika i želudaca od životinja. Istovremeno je uvezeno 270 tona tih iznutrica iz Austrije, Italije, Kine, Libana, Nemačke, Rumunije, Slovačke, dok ih prodajemo Albaniji, Bosni i Hercegovini, Gani, Grčkoj, Mađarskoj, Obali Slonovače...

Foto: Pixabay.com

 

 

Ostavite komentar