Priče > Biznis

Ako smo dobro RAZUMELI ministarku, nove cene STRUJE i GASA stižu u NOVEMBRU

Ministarka Đedović savetuje građane da se raspitaju da li imaju pravo da se vode kao energetski ugroženi kupci i, svakako, da štede struju

Izvor: K1info/rts.rs

01/08/2023 > 18:59

podeli vest:

Ako smo dobro RAZUMELI ministarku, nove cene STRUJE i GASA stižu u NOVEMBRU
Foto: Tanjug/Rade Prelić


Ministarka energetike Dubravka Đedović rekla je da Srbija mora da sprovede reforme u energetici i da one one uključuju i povećanje cene struje i gasa. Istakla je da više nema odlaganja i da će ono što su se obavezali za novembar to i sprovesti.

Ministaraka energetike Dubravka Đedović rekla je da se potrošnja električne energije skoro izjdnačila leti i zimi, i da naš energetski sistem to mora da uzme u obzir i kada planira rad i buduće investicije.

- Znamo da imamo kritične tačke u sistemu, pogotovu leti, zbog toga smo sa Elektrodistribucijom pokrenuli novi investicioni talas i pre svega ćemo se fokusirati da ojačamo mrežu, da postane sigurnija, da nemamio ispade, da brže lociramo kvarove kada je nevreme - rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, potrebno je da se kroz pametniju mrežu, digitalizaciju, locira kvar i da se ekipe odmah i bez odlaganja pošalju kako bi ga otklonile, kao i da se menjaju drvene bandere stabilnim i sa dugotrajnim.

- Mi smo počeli reforme u energetskom sektoru, fokus je na boljem rukovođenju, na boljem upravljanju, a ne na privatizaciji - navela je ministarka, gostujući u Beogradskoj hronici.

- EPS treba da proizvodi struju, ali i da trguje. Ne možete da trgujete, ako niste proizveli. Ako biste samo da trgujete, onda nisam sigurna da je to za našu energetsku stabilnost i  sigurnost najbolji mogući model - rekla je ministarka.

Što se tiče novog zakona o energetici, najvažnija poruka za građane je, kaže, da se usklađujemo više sa propisima Evropske unije, idemo ka jedinstvenom evropskom tržištu električne energije.

- I novi zakon, odnosno izmene zakona o energetici, donose nam to da bolje upravljamo našim energetskim preduzećima u tom smislu da Elektromreža Srbije i Transport gas prelaze u nadležnost posebne komisije, koja je u nadležnosti Narodne skupštine, a da Elektroprivreda Srbije, Elektrodistribucija ostaju pod nadležnošću Vlade Republike Srbije. Tako imate bolje, adekvatnije upravljanje, da nemate isti organ iznad sva četiri preduzeća - rekla je ministarka.

Reforme uključuju povećanje cena struje i gasa

Na pitanje hoće li biti poskupljenja struje i gasa, ministarka je rekla da Srbija mora da sprovede energetske reforme i da one uključuju i povećanje cene struje i gasa.

- Obavezali smo se i u programu sa Međunarodnim monetarnim fondom, koji je važan ne samo zato što je to međunarodna institucija, već je bitan pre svega za dugoročnu održivost našeg energetskog sistema - rekla je ministarka.

- Mi smo i dalje sa svim prethodnim poskupljenjima veoma konkurentni što se tiče industrije. Za ugrožene građane smo izdvojili 3,5 puta više sredstava - rekla je Đedovićeva i dodala da više nema odlaganja i da će ono što su se obavezali za novembar to i sprovesti.

Poziv građanima da vode računa o potrošnji struje

Apelovala je na građane da vode računa, da troše manje električne energije i da sa malim promenama navika to može da se ostvari i navela da je u junu potrošeno skoro 7 odsto manje struje.

- Previše dugo decenija je električna energija bila nešto o čemu niko nije vodio računa. Da li gori svetlo u jednoj sobi ili ne gori nikome nije bilo bitno - rekla je ministarka.

U Evropi su, kaže, cene struje za građane poskupele 130-140 odsto.

Navela je da u Mađarskoj, ko troši iznad proseka, plaća tri puta više struju, a gas mnogo više od toga. 

Ministarka energetike je rekla da je u budžetu opredeljen trostruko veći iznos sredstava za energetski ugrožene kupce nego prethodnih godina.

- Pragovi, kriterijumi su poboljšani i više građana može da se prijavi i apelujem na opštine da izađu u susret građanima da što lakše mogu da spreme neophodnu dokumentaciju kako bi ostvarili tu mogućnost - navela je ministarka Đedović.

Ostavite komentar