Priče > Biznis

Stižu NAGRADE ZA ŠTEDIŠE, do 15. septembra biće objavljen SISTEM NAGRAĐIVANJA za one koji budu MANJE TROŠILI STRUJU

Restrikcije u Srbiji nisu u planu, ali za domaćinstva koja budu štedela električnu energiju u igri će biti dva modela nagrađivanja

Autor: Blic

06/09/2022 > 15:37

podeli vest:

Stižu NAGRADE ZA ŠTEDIŠE, do 15. septembra biće objavljen SISTEM NAGRAĐIVANJA za one koji budu MANJE TROŠILI STRUJU
Foto: Pixabay.com


Od kraja prošle godine Srbija je potrošila oko 1,5 milijardi evra na uvoz struje. Samo pre neko veče uvezli smo struje za 1,3 miliona evra. Više puta smo zvanično čuli i da restrikcija neće biti, ali ono što je sigurno jeste da će se morati štedeti.

Plan je da se uštedi oko 15 odsto ukupne potrošnje, a kako se ne bi gubilo na vremenu do kraja meseca planirano je i nekoliko ključnih aktivnosti.

Većina evropskih zemalja u ozbiljnom je strahu od nestašice struje, mnogi prave i planove za restrikcije, a posmatrajući situaciju u okruženju za Srbiju se može reći da se još dobro drži.

Struja je od septembra poskupela za 6,5 odsto, nova poskupljenja nisu planirana do kraja godine, ali jesu ozbiljne akcije koje za cilj imaju uštedu i podsticanje građanstva na štednju.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je rekla da se ne može tačno proceniti koliko će država dati novca za uvoz električne energije do kraja marta, jer se cena stalno menja.

- Prema poslednjoj tarifi ona košta 400 evra po megavatsatu, dok je pre nekoliko dana bila 730 evra. Najoptimističnije procene kažu da ćemo do kraja marta dati barem dve milijarde evra - dodaje Zorana Mihajlović.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kao i resorna ministarka potvrdili su da restrikcije nisu u planu, ali da će oni koji budu štedeli električnu energiju biti nagrađeni. Sistem nagrađivanja biće zvanično obelodanjen do 15. septembra.

U igri za nagradu domaćinstvima koja će uštedeti struju ostala su dva modela, jedan po kome bi se srazmermo procentu manje potrošnje u odnosu na isti mesec prošle godine odredio popust i drugi po kome bi se za njih cena kilovata naplaćivala niže od one koja je važeća.

Ministarstvo rudarstva i energetike donelo je predloge preporuka za državnu upravu, jedinice lokalne samouprave, preduzeća u državnom vlasništvu, privredu i domaćinstva za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije. I od ovog plana očekuje se mnogo.

Foto: Freepik.com

 

Кada je reč o lokalnim samoupravama i svim javnim ustanovama, predlog preporuka su racionalnija upotreba javne rasvete, ograničenje rada dekorativne rasvete na javnim objektima, korišćenje LED rasvete, zamena stolarije i generalno unapređenje energetske efikasnosti.

Na spisku je i postavljanje solarnih panela, prelazak sa grejanja na struju na drugi vid grejanja i korišćenje toplotnih pumpi, što bi trebalo da omogući smanjenje potrošnje energije za 15 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Na sajtu Ministarstva rudarstva i energetike se može videti detaljan predlog preporuka  za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije.

Foto: Pixabay.com

 

Ostavite komentar