Priče > Biznis

DA LI ZNATE šta je Inicijativa "Act4Women"? Ima li RAVNOPRAVNOSTI u poslovnom svetu...

Cilj programa podrške je da se žene podrže kroz jedan vid poslovnog oblačenja i pozvala zainteresovane da se prijave

Izvor: K1info/Tanjug

19/10/2023 > 18:37

podeli vest:

DA LI ZNATE šta je Inicijativa "Act4Women"? Ima li RAVNOPRAVNOSTI u poslovnom svetu...
Foto: Freepik.com


Direktorka Sektora preduzetništva PKS Branislava Simanić izjavila je danas da PKS kontinuirano podržava žensko preduzetništvo u Srbiji i ukazala da je komora podržala incijativu "Act4Women", koju su pokrenule članice Sekcije za preduzetništvo.

Istakla je da žensko preduzetništvo predstavlja snažan resurs novog zapošljavanja, kao i da je oko 35 odsto preduzeća i preduzetničkih radnji u vlasništvu žena.

- Upravo iz tih razloga smo pre nekih pet godina u PKS formirali Sekciju za žensko preduzetništvo koje okuplja veliki broj naših preduzetnica - izjavila je Simanić danas na konferenciji za medije povodom promocije inicijative "Act4Women", čiji je cilj podrška ženskom preduzetništvu.

Državni sekretar Ministarstva privrede Milan Čukić rekao je da se žensko preduzetništvo poistovećuje sa postojanjem ravnopravnosti u poslovnom svetu.

- Kada govorimo o ženskom preduzetništvu govorimo o stvaranju novih radnih mesta, ali isto tako govorimo o inovativnosti i kreativnosti poslovnih ideja koje žene realizuju - rekao je Čukić.

Izvršna direktorka i osnivač "Dress for Success Serbia" Sandra Abramović ističe da je cilj da se žene podrže kroz jedan vid poslovnog oblačenja i pozvala zainteresovane da se prijave na Program podrške Act4Women.

- Imamo već 55 prijavljenih žena koje su u ranom razvoju preduzetništva - rekla je Abramović.

Kreatorka i osnivač modnog brenda "Helena Scrittore" Jelena Buha kaže da je njena kolekcija inspirisana uspešnom i poslovnom ženom i da joj je stalo da pruži podršku preduzetnicama koje su u ranoj fazi poslovanja.

- Naziv inicijative Act4Women ukazuje na potrebu da se svi zajedno aktiviramo i podržimo žensko preduzetništvo. Moja kolekcija namenjena je jednoj jakoj i sposobnoj poslovnoj ženi, ženi koja može sve - rekla je Buha.

Na pitanje koliko su žene u Srbiji zainteresovane da se bave preduzetništvom, Simanić je rekla da su jako zainteresovane i istakla činjenicu da su se ranije žene bavile biznisom iz nužde, a danas jer to žele.

Kada su u pitanju finansijske pogodnosti za žene preduzetnice, Čukić je istakao da je u toku javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava u okviru Programa podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žensko preduzetništvo u 2023. godini.

Buha je iskoristila priliku i rekla da je pre tri godine iskoristila te finansijske pogodnosti i uzela veoma povoljan kredit za kupovinu opreme za svoju proizvodnju.

- Sredstva su jako povoljna i preporučila bih svima da se informišu na sajtu Ministarstva privrede i Fonda za razvoj, jer su kriterijumi jasni i realni - završava Buha.

Inicijativa "Act4Women" usmerena je na promociju i podršku ženskom preduzetništvu, a u okviru nje biće održana modna revija 26. oktobra na Belom dvoru modnog brenda "Helena Scrittore".

Tom prilikom biće izabrano 10 preduzetnica koje će besplatno dobiti pakete podrške u svom ranom poslovanju u vidu raznih obuka, pravnih saveta, mentoringa, monitoringa i poslovne garderobe.

Cilj inicijative jeste da se obezbede značajni resursi za jačanje i razvoj poslovanja preduzetnicama u početnoj fazi biznisa. Inicijativu "Act4Women" podržali su Ministarstvo privrede, Privredna komora Srbije, Poverenici za zaštitu ravnopravnosti, Gradska opština Stari grad, Еvropska mreža preduzetništva i drugi.

Ostavite komentar