Slobodno vreme > Gurmanlook

USKRŠNJI KEKSIĆI: Savršen ukus i zabava za celu porodicu

Puter keksići su uvek dobra ideja, a naročito su popularni i praktični za prazničnu trpezu

Autor: K1 info/ najboljamamanasvetu.com

11/04/2023 > 15:23

podeli vest:

USKRŠNJI KEKSIĆI: Savršen ukus i zabava za celu porodicu
Foto: Unsplash.com


Pripremanj puter keksića je vrlo jednostavno, zbog toga bez problema možete uključiti i decu koja će posebno uživati u  ukrašavanju.

U nastavku vam donosimo proveren recept, a na vama ostaje kreativnost u ukrašavanju.

Sastojci: 200 grama putera, 200 grama šećera, 500 grama brašna po izboru, 1 jaje, malo vanile, malo praška za pecivo

Priprema: Ostavite puter da lepo omekša, pa u njega dodajte jaje (ili 2 manja) i šećer i lepo izmutite. Zatim dodajte brašno i sasvim malo praška za pecivo. Dodajte vanilu za ukus i umesite testo, tako da ne bude previše meko, ali da se ne mrvi. Ako je meko, dodajte malo brašna. Ostavite desetak minuta u frižideru. Zatim oklagijom lepo razvucite testo na debljinu od oko 5 milimetra. Modlama koje ste odabrali (jaja, zeke, šargarepe, cvet...) napravite oblike pa poređajte u pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.  Pecite na 200-220 stepeni oko 7-8 minuta.

 

Dekorišite keksiće po želji. Možete koristiti kupovni fondan koji samo razvučete na iste oblike, a možete ukrašavati i glazurom koju ćete naneti špricem.

Sastojci za glazuru: 1 belance, 2 kašike mleka, 300 gr šećera u prahu

Priprema: U blender stavite sve potrebne sastojke i blendajte na umerenoj brzini. Ako nemate blender, koristite mikser. Rezultat treba da bude mazna glazura koja nije ni previše gusta, ali ni previše retka. Podelite glazuru u nekoliko manjih posuda i u svakoj od njih dodajte prehrambenu boju. Promešajte lagano, a zatim glazuru stavite u vrećicu za špric i dekorišite po želji (keksići oraju da budu ohlađeni). Možete da dodate i šarene ili čokoladne mrvice, bombone... Na kraju ostavite kolačiće par minuta, da se glazura stegne, i poslužite ih.

 

Ostavite komentar